Update

Hendriks realistisch na kritiek: Ik ken Cor langer dan vandaag

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF vindt niet dat 'zijn' sportkoepel de Nederlandse judobond (JBN) het technisch beleid min of meer voorschrijft. 'Wij zijn niet een organisatie die dat van bovenaf oplegt, dat gaat echt in overleg. Maar het gaat wel om publieke en private middelen. Wij moeten kunnen uitleggen aan Nederland dat we dat op een verantwoorde wijze doen', liet Hendriks vandaag weten bij de NOS.

null Beeld anp
Beeld anp

De topman van NOC*NSF reageerde op een open brief eerder op dag van oud-technisch directeur Cor van der Geest van JBN. Daarin haalt de vermaarde coach hard uit naar NOC*NSF en JBN. Hij noemt onder meer de door de sportkoepel gewenste centralisatie op Papendal funest voor zijn sport.

'Ik ken Cor langer dan vandaag, die maakt van zijn hart geen moordkuil', gaf Hendriks te kennen. 'Ik neem zijn kritiek ook niet persoonlijk. We zullen samen tot het best mogelijke model moeten komen. Maar wel met realiteitszin. Inhoudelijk, niet op basis van emotie.'

In een schriftelijke verklaring legde Hendriks ook nog uit dat na Londen 2012 met de JBN is afgesproken dat binnen 24 maanden duidelijk zou moeten zijn hoe de judobond verder wilde met de topsportsectie. 'In de praktijk is gebleken dat die termijn niet kon worden gehaald. Daarna hebben wij onlangs in samenspraak vastgesteld dat een start na Rio 2016 wenselijk en haalbaar is. Die ruimte is er nu. Binnenkort zal de JBN haar plannen openbaren. Die discussie willen wij niet beïnvloeden door ons inhoudelijk over die plannen uit te laten', betoogde Hendriks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden