Helemaal senang tussen de fans

Zo’n 650 Nederlanders zijn neergestreken op de Oranjecamping in Zuid-Afrika. Met frikadellen, bier van de hoofdsponsor en de Viva van de buurvrouw....

PRETORIA Anne bladert door de Viva. ‘Net gekregen van de buuf.’ Haar vriendin Joyce loopt naar binnen om een nieuwe fles rosé te halen en een kadetje voor de hongerige gast.

Onderweg zwaait ze naar Harrie: ‘Hé, lekker ding, hoe is het met je?’ En later komt Henk, de vriend met wie ze volgend jaar gaat trouwen. Henk: ‘Kom, ik ga aardappels schillen.’

Welkom op de Oranjecamping. Toen afgelopen vrijdag de laatste tien seconden naar het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika waren weggetikt, verscheen op het grote scherm in het stadion de tekst ‘Welcome home, World.’ Goed gekozen, die slogan; ooit, als eerste mensen, waren we immers allemaal Afrikanen.

Wat de organisatoren waarschijnlijk niet konden bevroeden, was dat Nederlanders de slagzin op hun eigen manier zouden interpreteren. Op de camping bij de regeringshoofdstad Tshwane, die iedereen nog steeds Pretoria noemt, is een stukje Nederland binnen Zuid-Afrika verrezen. Een thuis voor Oranjesupporters.

Zo’n 650 Nederlanders zijn er neergestreken. In een grote feesttent staan de tv-schermen afgesteld op het voetbal, maar kan ook gekeken worden naar de satellietzender BVN, ‘het beste van Vlaanderen en Nederland’.

De supporters, ieder met een speciaal polsbandje, kunnen genieten van een frikadel, of een glas bier van dat Nederlandse wereldbedrijf dat de hoofdsponsor is van de Oranjecamping. Veilig zijn ze ook, want zes Nederlandse beveiligingsexperts, deels op de fiets, werken er samen met een Zuid-Afrikaans bedrijf en met de Zuid-Afrikaanse politie.

Anne van der Hulst (30) en Joyce Beekman (31) voelen zich dan ook helemaal senang. Joyce: ‘Een bomaanslag?’ Anne: ‘Dat zien we dan wel.’ Het tweetal heeft natuurlijk gelezen over de echte en vermeende veiligheidsrisico’s in Zuid-Afrika. Maar dat Al Qaida een persbericht uitbracht om te laten weten dat de terreurgroep juist níet van plan is om tijdens Nederland-Denemarken een aanslag te plegen, wakkerde hun nuchterheid enkel verder aan. ‘Volgens mij zijn vooral de mensen die hier niet zijn de mensen die paniek zaaien’, zegt Joyce. ‘Je moet gewoon nuchter nadenken, praktisch zijn, kopietje van je paspoort maken zodat je makkelijk een nieuw kunt krijgen en verder vooral je gezond verstand gebruiken. Hé, kijk daar: zijn dat ibissen? Wat een mooie vogels zijn dat toch!’

Jokko de Wit is de initiatiefnemer van de Oranjecamping. Hij heeft dezer dagen nauwelijks tijd om zich te scheren, maar blijft opgewekt. ‘Ik hoop enorm dat dit gaat helpen om een beter imago te geven aan dit waanzinnig mooie continent.’

De organisatie had gehoopt zo’n tweeduizend Oranjefans naar de camping te krijgen. Dat het er veel minder werden, heeft volgens De Wit te maken met de economische recessie, met de Zuid-Afrikaanse winter maar toch ook met ‘het feit dat het imago van Afrika niet echt heel vrolijk is’. Bovendien zijn de afstanden tussen de voetbalsteden enorm.

Dinsdag, na de eerste wedstrijd van Nederland, gaan sommige fans een potje gemengd voetballen in Mamelodi, een township bij Pretoria. De dag erna vertrekt het konvooi van campers en andere auto’s onder politiebegeleiding en een helikopter met internationale pers naar Durban: 175 voertuigen in een stoet van 6 kilometer. Voor de volgende verplaatsing, naar Kaapstad, worden in drie dagen 1.600 kilometer overbrugd.

Eerst nog even genieten op de camping bij Pretoria. De tafels en stoeltjes voor de tenten zijn uitgeklapt. Bij een camper verdiept een vrouw zich in een kruiswoordpuzzel. Nadenkend krabt zij zich in haar oranje pruik. Anderen zoeken naar een plek waar stroom is, ‘want dat was ons beloofd’.

Ronald Moes, het hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, komt langs om met zijn Zuid-Afrikaanse politiecollega’s te praten. En hun duidelijk te maken dat deze fans reuzeaardige mensen zijn. ‘Zodat ze ons snappen als we zeggen: die man met die klompen op zijn hoofd, dat is geen hooligan. Die is gewoon aan het feestvieren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden