Hele structuur FIFA mogelijk op de schop

De FIFA last een extra congres in vanwege het aftreden van voorzitter Sepp Blatter en nieuwe voorzittersverkiezingen. Tijdens dit buitengewone congres wordt niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen, ook gaat daar de organisatiestructuur van de FIFA op de schop.

Vrijdag was Blatter (links) nog blij met zijn herverkiezing als baas van de FIFA Beeld ap
Vrijdag was Blatter (links) nog blij met zijn herverkiezing als baas van de FIFABeeld ap

Het aantal leden van het bestuur moet worden verkleind en ze moeten worden gekozen door het FIFA-congres. Hun integriteit moet worden gecontroleerd door de FIFA en niet langer door de confederaties. Voor de voorzitter en de overige bestuursleden moet een limiet worden gesteld aan de termijn. Daar zinspeelde preses Sepp Blatter althans op in zijn afscheidsrede. 'Ik heb voor deze veranderingen gevochten, maar zoals iedereen weet, werden die pogingen altijd gedwarsboomd. Deze keer zal het lukken', aldus de Zwitser.

Domenico Scala, onafhankelijke voorzitter van de financiële toetsingscommissie van de wereldvoetbalbond, hield zich meer op de vlakte over de inhoud van de hervormingen. 'Het is te vroeg om daarover te speculeren, maar alles is open en ligt op tafel, ook de structuur en de samenstelling van het dagelijks bestuur en de manier waarop de leden worden gekozen.' De bestuursleden werden tot nu toe voorgedragen door de confederaties.

Blatter werd de laatste jaren door veel bestuursleden in de problemen gebracht. Vorige week werden twee vice-voorzitters van de FIFA, Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo, op last van de FBI in Zürich van hun bed gelicht. Blatter zei toen: 'Ik kan niet iedereen in de gaten houden.' De Engelsman David Gill, die vrijwillig opstapte, keert mogelijk terug in het dagelijks bestuur. Gill kondigde vrijdag na de herverkiezing van Blatter zijn vertrek aan, maar heroverweegt zijn beslissing nu de Zwitser alsnog vertrekt.

De nieuwe kandidaten voor het voorzitterschap krijgen vier maanden de tijd om campagne te voeren. Het buitengewone congres staat gepland tussen december en maart van volgend jaar, waarschijnlijk in Zürich. Daar kiezen de 209 FIFA-leden de opvolger van Blatter. Het volgende reguliere congres van de FIFA is op 13 mei 2016 in Mexico-Stad. Volgens Blatter zou het te lang duren als de verkiezingen dan pas worden gehouden.

De kandidaten moeten worden goedgekeurd door de ethische commissie van de FIFA. Prins Ali van Jordanie liet vanavond al weten zich wederom kandidaat te stellen. Ook Michael van Praag beraadt zich, maar hij wil eerst overleggen met het KNVB-bestuur. UEFA-voorzitter Michel Platini wordt mogelijk een derde kandidaat, al ging hij tot op heden een man-tot-man-gevecht uit de weg.

Blatter blijft in functie tot er een opvolger is gekozen. 'Als dit allemaal voorbij is telt voor mij maar een ding, namelijk dat het voetbal de winnaar is.'

De lege stoel van Blatter. Dit was nog voor de persconferentie. Beeld afp
De lege stoel van Blatter. Dit was nog voor de persconferentie.Beeld afp

Hoe de FIFA aan het wankelen kwam

In de aanloop naar Blatters herverkiezing afgelopen vrijdag, ging er veel mis bij de FIFA. Lees hier ons dossier met nieuwsberichten, analyses en interviews over hoe de bond aan het wankelen kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden