Heister ontmoet weinig weerwerk

Business as ususal. De uitslagen van de tafeltennis Top Twaalf hadden eigenlijk van tevoren kunnen worden ingevuld. Bij afwezigheid van zijn grote rivaal Trinko Keen kon Danny Heister de hoofdprijs alleen mislopen als hij een been gebroken zou hebben....

Van onze tafeltennismedewerker

BERKEL EN RODENRIJS

Bij de vrouwen zegevierde Gerdie Keen voor de tweede keer tijdens een Top Twaalf-toernooi. Melisa Muller leed een kansloze 3-0 nederlaag.

De vrouwenfinale was eenzijdig maar wel spectaculair. Muller, die afgelopen week in de Duitse competitie Europees kampioene Nicole Struse de baas was gebleven, was met veel zelfvertrouwen aan de confrontatie met Gerdie Keen begonnen. Ze baseerde dat optimisme op de groepswedstrijd tegen diezelfde tegenstandster, die ze met slechts 22-20 in de vijfde game had moeten inleveren. In het tweede duel was Keen echter een klasse apart.

'Melisa speelde best goed, maar ik was in de finale een stuk vaster,' vond Keen, die zich op Papendal had laten onderzoeken omdat ze zich steeds zo moe voelde. Er werd slechts een ijzertekort geconstateerd en dat was voor Keen een geruststellende mededeling. 'Dan komt het waarschijnlijk doordat ik naar Duitsland ben gegaan,' vermoedt Keen. 'Ik moet nu veel meer reizen dan voorheen en dat gaat je toch niet in je kouwe kleren zitten.' Keen, die werd gecoacht door de omstreden Frits Kantebeen, sleepte een hoofdprijs in de wacht van tweeduizend gulden.

De door Mirjam Hooman begeleide Melisa Muller, die met de helft van dit bedrag genoegen moest nemen, had in de halve finale haar rivale Emily Noor met 3-2 teruggewezen. De Amsterdamse was weliswaar teleurgesteld over de ruime nederlaag tegen Keen, maar over het geheel genomen was ze content over haar progressie.

Bij de wereldkampioenschappen was er nogal wat kritiek geweest op haar (over)gewicht en dat heeft ze zich ter harte genomen. Ze is de afgelopen maanden zo'n zeven kilo afgevallen. 'Ik voel me nu veel fitter en dat merk ik tijdens het spel.'

Het mannentoernooi was op voorhand al 'onthoofd' door de afwezigheid van Trinko Keen. De Randwijker heeft absoluut geen zin meer in dit soort onderonsjes en Danny Heister gaf ook wel toe vooral mee te doen 'omdat het door de bond nu eenmaal verplicht gesteld wordt'. Keen had in ieder geval ook nog een geldig excuus: hij had afgelopen vrijdag, op de eerste dag van de Top Twaalf, nog een competitiewedstrijd in Duitsland.

Het evenement was nu alleen nog maar aardig, omdat er sprake was van spannende partijen in de eerste groep waarin naast Heister ook Verhulst, Chen Sung, Pastoors, Smajic en Kahn actief waren. Toen de rook was opgetrokken, bleek niet Chen Sung of Kahn maar Verhulst zich als tweede geklasseerd te hebben achter Heister.

Vervolgens kreeg de geroutineerde Brabander alle kansen op een finaleplaats tegen Jörg de Cock. Hij verzuimde op 8-7 in de vijfde game door te drukken. Met te passief spel liet hij de 18-jarige Feijenoorder langszij komen. De Cock pakte in de finale nog de eerste game van Heister, maar werd daarna genadeloos afgedroogd: 20-22, 21-9, 21-18, 21-15.

Duidelijk werd wel dat De Cock een aardige derde man kan worden voor het Nederlands team, maar hij staat nog ver in de schaduw van Danny Heister en Trinko Keen. Paul Haldan, eigenlijk de meest logische derde man, is inmiddels benoemd tot coach voor de Europese kampioenschappen in april volgend jaar in Eindhoven.

Niemand heeft er klaarblijkelijk aan gedacht om eens flink op Haldans eergevoel te spelen en misschien - indachtig het contract dat Bettine Vriesekoop met de EK-organisatie sloot - ook voor de voormalig Nederlands kampioen de beurs eens te trekken.

Hoewel Haldan redelijk complimenteus was over het spel van Jörg de Cock moet hem niet ontgaan zijn dat de jongeling uit Veldhoven nog wel erg veel 'onnodige fouten' maakt. Maar De Cock was in ieder geval wel de beste nummer twee, want Chen Sung haalde de halve finale niet eens en Michel de Boer, die dat wel presteerde, heeft met zijn speltype op een EK niets te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden