Hegemonie gebroeders Van der Geest is voorbij

Al jaren geldt de familie Van der Geest als the first family van het Nederlandse judo. Maar het heeft er alle schijn van dat de enige Van der Geest die deze zomer zijn opwachting in Peking zal maken, vader en coach Cor zal zijn....

Van onze verslaggeefster Noor Tonkens

Tot voor kort hadden de gebroeders Van der Geest op eigen bodem weinig te duchten van de concurrentie. Maar aan die heerschappij is in een tijdsbestek van een paar maanden een einde gekomen. Beide broers kregen te maken met een serieuze concurrent.

Dennis van der Geest, die in 2004 op de Spelen van Athene nog het brons veroverde, vond Grim Vuijsters op zijn pad. De 25-jarige Vuijsters, die drie keer Nederlands kampioen werd, maar telkens in afwezigheid van Van der Geest, veroverde op de toernooien van Parijs en Hamburg het brons en passeerde Van der Geest zo op de Europese ranglijst.

Nadat Vuijsters hem in een rechtstreeks gevecht in Parijs had verslagen, riep Van der Geest nog dat het slechts een kleine smet wierp op zijn indrukwekkende staat van dienst. ‘Ik heb 25 medailles gewonnen, die jongen pas één. Waar hebben we het over?’, zei hij toen. Maar de opmars van Vuijsters, die de bijnaam ‘het sprookje van Grim’ heeft gekregen, duurde voort.

In Hamburg was Van der Geest er een week geleden vanwege een blessure niet bij, maar in Praag had hij de aanval van Vuijsters kunnen afslaan. Van der Geest kwam het afgelopen weekeinde echter niet verder dan een zevende plaats, Vuijsters won brons. De judoka uit Goirle staat nu vijfde op de geschoonde ranglijst, die als leidraad voor olympische kwalificatie geldt. Van der Geest is achtste en heeft een nauwelijks te overbruggen achterstand.

Broer Elco kreeg te maken met Kenamju-clubgenoot Henk Grol. Na jaren tevergeefs in de klasse tot 90 kilogram te hebben gestreden tegen de grote Mark Huizinga, besloot Grol vorig jaar over te stappen naar de klasse tot 100 kilogram, de gewichtsklasse van Elco.

Die overstap leverde wat extra spanning op binnen Kenamju, maar het bleek een gouden greep voor de 22-jarige Grol. In januari haalde hij zijn tweede bronzen medaille op een wereldbekerwedstrijd en passeerde hij Van der Geest op de Europese ranglijst.

Bij de Super Worldcup vorige week in Hamburg, waar dubbele punten te verdienen waren, leek Elco met een bronzen medaille goede zaken te doen. Ware het niet dat Grol er voor de tweede keer op rij met het goud vandoor ging. Op de geschoonde ranglijst bekleedt Grol inmiddels de eerste plaats en heeft hij een ruime voorsprong op Van der Geest, die negende staat. Daarmee is de olympische droom van de jongste telg uit de Van der Geest-familie voorbij.

Het ligt voor de hand dat bondscoach Maarten Arens met de hoogstgenoteerde judoka’s zal afreizen naar de Europese kampioenschappen van april in Lissabon, de laatste plek waar Dennis van der Geest zich nog zou kunnen kwalificeren voor de Spelen.

Maar Arens, die ook coach is bij Kenamju, liet afgelopen week al weten dat hij zich bij het samenstellen van zijn selectie niet alleen zal laten leiden door ranglijsten. Hij hield zo expliciet de deur open voor Dennis van der Geest, maar na diens teleurstellende optreden van dit weekeinde en met de sterke reeks die Vuijsters heeft neergezet, lijkt Arens toch niet meer om Vuijsters heen te kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden