Heerenveen meer dan speelbal van Italianen

De opwinding week nooit in het Abe Lenstra stadion. Wekenlang was Heerenveen in de greep van het UEFA Cupduel tegen AC Milan, maar een stunt bleef uit tegen de geroutineerde formatie van coach Ancelotti....

Van onze verslaggever Poul Annema

Onaangedaan zette de energieke Friese formatie, na de snelle tegentreffers, zijn jacht op bescheiden glorie voort, maar de ongelijkheid in klasse stond een hoogtepunt in de weg. AC Milan won uiteindelijk met 3-1, nadat Pranjic in de slotfase het onvermoeibare Friese publiek vanaf de strafschopstip nog een treffer had geschonken.

Dat was de ontknoping van een gebeurtenis die Friesland op zijn kop had gezet en die werd besloten met een door de fans luid bejubelde ereronde van de verslagen formatie.

Punten bleven uit, maar Heerenveen was meer dan een speelbal voor de uit goud geld opgetrokken tegenstander. Op de dag voor de wedstrijd tegen AC Milan kondigde trainer Trond Sollied van Heerenveen aan dat hij zijn ploeg niet onbezonnen zou laten aanvallen, maar dat hij de Italianen in elk geval wel pijn wilde doen.

Hij durfde het aan de lang geblesseerde Popov in een sleutelrol op het middenveld in te zetten en verdediger Bak Nielsen aan de kant te laten. Heerenveen toonde daarmee flair tegen een opponent die de gelouterde klasse van Maldini, Ronaldinho, Seedorf en Pato aanvankelijk op de bank hield.

Maar durf en onbevangenheid alleen waren niet voldoende om AC Milan schrik aan te jagen, al kreeg Pranjic al wel na tien minuten een redelijke kans na een slippertje van Bonera. Maar de kleine Kroaat koos voor de verkeerde voortzetting. Vijf minuten later schoot Vayrynen uit een afgeslagen corner hard op de vuisten van doelman Dida. Acties die de hoop van het nimmer versagende Friese legioen voedden, maar het idee hier te kunnen stunten stond natuurlijk ver van de werkelijkheid.

Die realiteit is dat Milan, met een omzet van 170 miljoen euro per jaar, tot de rijkste vijf clubs van Europa behoort. Bij dat bedrag steekt Heerenveens omzet, nog geen 30 miljoen per jaar, schril af. De werkelijkheid is ook dat AC Milan in de zomer een bedrag – 30 miljoen – voor de aankoop van één speler vrijmaakt dat bij Heerenveen over meer jaren opgaat aan de aanschaf van ongeveer 10 Scandinavische of Oost-Europese talenten.

En ten slotte heeft bij AC Milan de helft van de selectie 100 of nog meer Champions Leagueduels op zijn naam, waar bij Heerenveen de teller voor een klein groepje op nog geen 30 UEFA Cupwedstrijden blijft steken. AC Milan is met zeven zeges in de Europa Cup voor landskampioenen grossier in goud, Heerenveen moet zich beperken tot incidentele stunts.

Het zijn deze cijfers die het enorme verschil tussen de Europese en Nederlandse top aangeven, maar waardoor Heerenveen zich op voorhand niet liet imponeren. ‘We moeten ze vroeg bij de strot pakken’, zei Gerald Sibon vooraf. Maar de Italianen weten hoe ze daarmee moeten omgaan en tekenend daarvoor was de wijze waarop ze na 20 minuten de leiding namen.

Nadat Inzaghi zijn tegenstander Jong-A-Pin in de nek had geslagen, maar de arbiter had nagelaten rood te trekken, bleef het trio met elkaar in gesprek en verloor de aandacht voor het spel. In de verwarring gleed de door Inzaghi belaagde Jong-A-Pin de door Kaká voorgezette bal in zijn eigen doel: 0-1.

Drie minuten later stond Kaká ook aan de basis van AC Milans tweede treffer. Opnieuw speelde de Braziliaan zich handig vrij en gaf een voorzet op maat op de inkomende Gattuso: 0-2. ‘We zullen in elk geval drie kansen krijgen’, voorspelde Sollied woensdag. Elyounoussi kreeg, na Pranjic, de tweede echte mogelijkheid om te scoren, maar hij schoot naast.

Met de komst van Kalou en Paolo Henrique, een kwartier na rust, onderstreepte hij zijn drang te scoren. Juist zij kregen ook goede mogelijkheden op het moment dat AC Milan, ondanks de komst van Ronaldinho en Pato, steeds verder terugging. Ronaldinho verving Inzaghi, die één minuut voor zijn wissel 3-0 maakte. Pato liet een uitgelezen mogelijkheid op een vierde Italiaanse treffer liggen. Heerenveen kreeg wat het verdiende, toen Favalli Paolo Henrique onderuit trok. Vanaf elf meter scoorde Pranjic met een beheerst en subtiel stiftballetje: 1-3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden