Heeren en Van Hest ontstijgen Nederlands niveau

De City-Pier-City-loop moest voor Irma Heeren een aangename training worden. Het werd een regelrechte martelgang. Halverwege de halve marathon, tevens Nederlands kampioenschap, smakte Heeren tegen het asfalt....

Van onze sportredactie

'Het was de dood of de gladiolen, de urine liep uit mijn broek', zei Heeren nadat ze de finish was gepasseerd. De strijd was ongemeen zwaar geweest, maar met de vechtlust en de conditie van de 31-jarige atlete was het heel wat beter gesteld. Met het oog op de marathon van Rotterdam (18 april) was dat een geruststellende gedachte.

Ook over het temperament en de fysieke gesteldheid van haar mannelijke tegenhanger, Greg van Hest, bestond geen twijfel. De 25-jarige Tilburger wist zich in een vloedgolf van wegstormende Kenianen staande te houden. 'Ik zag ze verbaasd kijken dat een blanke jongen maar blééf meelopen', aldus Van Hest. De nationale titel op de halve marathon binnenhalen was voor hem een koud kunstje.

De City Pier City werd gewonnen door de Keniaan Isaac Chemobo (1.01,00) en de Roemeense Christina Pomacu (1.10,02). Het Nederlandse duo (Heeren finishte als derde in 1.11,21, Van Hest werd vierde in 1.01,10) liet wel zien het vaderlandse niveau zo langzamerhand ontgroeid te zijn. 'Vroeger keek ik bij de start om me heen naar de groten van eigen bodem. Nu ga ik mijn eigen gang', aldus Van Hest.

De Tilburger pakte brutaal de koppositie met Chemobo, met wie hij onlangs ook tijdens de Twintig van Alphen duelleerde. Van Hest sloopte zijn opponent toen, maar dit keer waren de rollen omgedraaid. Chemobo ging na zeven kilometer zo'n zestig meter vooruit lopen.

'Zijn tempowisselingen waren me te machtig', zei Van Hest. Met de andere Kenianen Patrick Sang, Albert Okemwa en Joseph Kibor probeerde hij de ontsnapte tevergeefs te achterhalen. Zijn lage 1.01 was niettemin een toptijd. 'Al had ik binnen de 61 minuten willen lopen.'

Heeren bemoeide zich ook louter met de internationale concurrentie. Twee Keniaansen, Angelina Kanana en Judy Kiplimo, braken de wedstrijd open. De Roemeense Pomacu aanvaardde hun werk in dank en sprong na elf kilometer weg. Heeren had Pomacu in het vizier, maar struikelde juist op dat moment over de benen van haar haas Cees Kraayeveld.

Aangeslagen vervolgde ze haar weg. De Nederlandse nummer twee, Wilma van Onna, zat haar plots op de hielen. Aangevuurd door coach Gerard van Lent knokte Heeren zich toch naar de winst. 'Ik weet niet meer hoe ik bij de finish ben gekomen', bracht ze met moeite uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden