Heel Königsstein loopt uit om de Brazilianen te begroeten

Het WK voetbal kan beginnen, want de wereldkampioen is in het land. Sinds maandag verblijft Brazilië in Duitsland. Het stadje Königsstein is er ’s nachts voor uitgelopen....

Het is al enkele minuten pinkstermaandag, als eindelijk de langverwachte, groene bus van Brazilië de straat indraait. Verslaggever Joao van Radio Guaiba, AM 720, schakelt dan met gemak drie octaven hoger. Hij doet voor het volk thuis rechtstreeks verslag van de aankomst van ‘hun’ wereldkampioenen.

De uit het Zwitserse trainingskamp vooruitgestuurde radioverslaggever is niet de enige die opgewonden is. Burgemeester Leonhard Helm, met aan de arm zijn met een kroontje getooide Jungfrau Königsstein Marijke, verhaalt voor de camera van de Chinese staatstelevisie CCTV van de trots bij dit grote moment in de stadsgeschiedenis.

‘Dat mijn stad ooit tot in uw land, China, bekend zou worden’, zo schetst Helm zijn verbazing. Niet dat de Chinezen vooraan mogen staan in de Alte Falkenstein, de straat van het luxueuze Hotel Kempinski. De belangrijkste plekken zijn voor de brutalen uit Brazilië en andere Zuid-Amerikanen met stevige ellebogen.

De Chinese tv-verslaggeefster Lu staat na middernacht schuchter achteraan, weggeduwd door de Duitse politie die de orde handhaaft. De agenten hebben de hele straat moeten afzetten, drie rijen dik, om de Braziliaanse sterren de mogelijkheid te geven ongehinderd hun bus te verlaten.

Zwaailichten kleuren de straat bij voortduring blauw. Als de lijnbus, de 917 naar Bad Homburg, om elf uur een poging doet zijn vaste rit door Königsstein te maken, is er al bijna geen doorkomen meer aan. De stad is uitgelopen, velen hebben een glas in de hand en morgen is het Tweede Pinksterdag, dus de kinderen kunnen aan de hand mee.

Rond dat tijdstip moet het vliegtuig uit Zwitserland nog in Frankfurt landen. De Brazilianen zijn na hun 4-0 overwinning op Nieuw-Zeeland, ter afsluiting van het trainingskamp in Weggis, wat verlaat.

Het is ’s lands cultuur. Een speler als Robinho geeft nog voor zijn invalbeurt in Genève, bij aanvang van de tweede helft tegen de Kiwi’s, een interview. Het gaat er bij Brazilië ontspannen aan toe.

Op de luchthaven, dertig kilometer verderop, is ter verwelkoming de minister-president van Hessen, Roland Koch, uitgerukt. Van zijn bureau, de kanselarij, komt de boodschap dat Brazilië het beloofde tijdstip van landing, 22.50 uur, niet heeft gehaald.

Per portofoon gaan dergelijke ontwikkelingen in Königsstein over straat. Als Koch de boel daar maar niet te lang ophoudt, verzuchten ze in Königsstein.

De stad in het Taunus-laaggebergte verkeert in een aangename staat van opwinding, zoals heel Duitsland deze dagen prettige rillingen van een oplopende WK-koorts vertoont. In Königsstein hebben ze vijf dagen voor het toernooi ook iets tastbaars, iets om trots op te zijn.

Ronaldinho is in de stad en voor hem is bij Hotel Kempinski een speciaal ontworpen loper uitgerold. Hij betreedt die overigens als laatste, met een zwarte haarband om het hoofd. De eersten uit de bus zijn de technisch verantwoordelijken, coach Carlos Alberto Parreira en diens 75 jaar oude raadgever Mario Zagallo, ook wel ‘De Professor’ genoemd.

In Königsstein kennen ze de naam Zagallo inmiddels ook. Het plaatselijke voetbalveld, van de lokale SV, is omgedoopt in de Zagallo Arena. Er staan grote hekken om heen, om de trainingen van Brazilië ongestoord te laten. Verboden te voederen, heeft een Duitse grapjas op een bordje geschreven.

Het afgrendelen van het sportpark is zo grondig gedaan dat de schoolkinderen voorlopig naar huis worden gestuurd. Hun school bevindt zich op het terrein dat voor even Braziliaans grondgebied is. ‘Ze hebben ook twee wandeldagen in het rooster van deze week opgenomen’, zegt een ouder, die met zijn kinderen op weg is naar het welkomstfeest, onder het spandoek Königsstein Sauda Brasil.

Om 00.20 uur is iedereen naar binnen in Hotel Kempinski. Cafu, de onverslijtbare rechtsback, vertoont zich op het balkon op de vierde verdieping. Binnen staan de officials aan de cocktails, de caipirinha’s, bereid door de barkeeper van het jaar in Duitsland.

Königsstein drinkt nog een glaasje witte wijn of een Forsthaus-bier en weet dat het spannende weken tegemoet gaat. Donderdag loopt de stad uit, om de helden echt te aanschouwen. Dan is de training in het stadion van Offenbach, een voorstad van Frankfurt. Er zijn 26.500 plaatsen beschikbaar. Het wordt een uitverkocht huis, zegt Helm, die nu een Braziliaanse zender te woord staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden