Heeft Van Gelder na debacle in Rio nog toekomst als turner?

Heeft Yuri van Gelder (34) een toekomst als turner na het debacle van Rio de Janeiro? De beste ringturner van Nederland is hij nog altijd, maar dat is geen garantie.

Yuri van Gelder tijdens zijn afsprong bij de NK ringturnen in Rotterdam, zondag. Hij won de Nederlandse titel.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

Er komt een spannende turnzomer aan. Gaat Yuri van Gelder, de vorig jaar uitgekotste ringenspecialist, mee naar de WK in Montreal? Komt er weer een rechter aan te pas? Het verdict is deels aan Bram van Bokhoven, de huidige bondscoach, die vorig jaar als diens persoonlijke trainer Van Gelder de deur wees toen hij zich in olympisch Rio misdroeg.

De wegzending was een week lang het grootste nieuws dat vanuit Rio de Janeiro de Atlantische Oceaan overwaaide. Het wegsturen van de kleine ringenman, eindelijk geplaatst voor de Spelen en nog wel voor een finale, leek het eindpunt van een loopbaan die in 2005 aanving met een Europese titel in Hongarije en een wereldtitel in Australië.

Bij de NK turnen trad Van Gelder, 34 jaar inmiddels, zaterdag en zondag aan voor een hernieuwde comeback, zijn zoveelste terugkeer na een moeilijke periode. Hij zei na het behalen van de nationale titel dat zijn 'collega-turners' aardig waren geweest. Net zo was zijn gevoel over het publiek in Rotterdam, waar hij in 2009 voor het laatst turnde.

Toen raakte hij de veroverde titel kwijt omdat hij op cocaïnegebruik was betrapt. Daarna deed hij, ook toen zijn schorsing voorbij was, nooit meer mee aan een NK. Hij stapte altijd in zijn zondagse pak rond, omdat juni niet zou passen in een goede seizoenindeling.

'Nu heb ik mijn Nederlandse titel weer terug', sprak Van Gelder zondag, alsof hij niet jaren had afgemeld voor dit toernooi.

Dat hij er in Rotterdam bij was, mocht geen verrassing heten. Van Gelder: 'Ik heb vorig jaar april, nog voor de plaatsing van ons team voor de Spelen van Rio, al besloten nog eens vier jaar door te gaan. Ik weet dat ik het nog kan.'

De bond was daar minder van overtuigd. Van Gelder moest het de laatste maanden vooral op eigen kracht doen. Hij vond twee weken voor de NK een nieuwe trainer, Hassan Zaazouz. In het grenzeloze optimisme van Van Gelder was hij met die nieuwe start 'een soort van herboren'.

Die Yuri van Gelder heeft dit seizoen als hoofddoel de (individuele) WK in Montreal van begin oktober te bereiken. Nederland mag zes turners afvaardigen. Van Gelder turnde zondag naar de score van 14,300, achttiende beter dan op zaterdag. De WK-limiet is 14,983. Die score staat gelijk aan de derde positie van het voorbije EK in Roemenië.

Uit de woorden van bondscoach Van Bokhoven valt op te maken dat hij Van Gelder niet uit rancune over hun verbroken samenwerking zal uitsluiten van de WK-ploeg. Er is twijfel of zich wel zes turners zullen plaatsen. Op rekstok halen drie gymnasten, Deurloo, Zonderland en Rijken, de limiet. Op brug valt Bletterman op. Schmidt werd voor de Spelen gepasseerd, maar krijgt nieuwe kansen. Wammes is gestopt.

Woensdag wordt de trajectselectie voor de WK bekend, tien tot twaalf man groot. Daar zal Van Gelder als nationaal kampioen ringen bij zitten. Hij erkende zondag met geldgebrek te kampen. Hij kan zijn nieuwe trainer niet eens betalen. Zaazouz moet uit Amsterdam komen rijden zonder kilometervergoeding.

Een sponsor zou helpen, sprak Van Gelder. 'Ik vind dat ik dat wel verdiend heb na al die jaren.' Toen werd het even stil aan tafel in Rotterdam.

Lees meer

Waar ging het mis met Yuri van Gelder?
Het wegsturen van Yuri van Gelder van de Olympische Spelen, enkele reis Schiphol, kwam in de nacht van maandag op dinsdag als een klap. De turner had zich twee dagen tevoren geplaatst voor de olympische finale op ringen, het enige toestel waarop hij al jaren zijn musculaire kwaliteiten demonstreert. (+)

Wat gebeurde er nu echt in Rio?

De rechtbank in Arnhem maakte vanmiddag een definitief einde aan de Olympische droom van Yuri van Gelder. Wat gebeurde er in de nacht nadat Van Gelder de finale haalde en in de dagen daarna? (+)

Rechtbank: gedrag Van Gelder was ondermijnend voor team

Turner Yuri van Gelder is in Rio de Janeiro met zijn gedrag ondermijnend geweest voor het Nederlandse olympisch team. Het besluit hem naar huis te sturen, is niet lichtvaardig of onzorgvuldig genomen. Dat zegt de rechtbank in Arnhem maandag in een nadere motivering van het vonnis van afgelopen vrijdag in kort geding, waarbij de eis van Van Gelder om terug te keren naar Rio voor de toestelfinale werd afgewezen.

Yuri van Gelder doet verhaal: 'Ik moest geslachtofferd worden'
Yuri van Gelder moest mede door zijn verleden tot voorbeeld dienen en is daarom na een avondje stappen tijdens de Olympische Spelen naar huis gestuurd. Dat zegt de 33-jarige turner zelf in het eerste interview sinds de rel in Rio in De Telegraaf.

Is Yuri van Gelder ooit nog welkom bij het Nederlands team?

De turncarrière van Yuri van Gelder dreigt te doven als een nachtkaars, nu de turnbond niet meer wil investeren in specialisten. Van Gelders oude coach Bram van Bokhoven, nu bondscoach, steekt zijn geld liever in een teamprestatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden