Hedrick kan ook tegen de klok rijden

Als een volleerd stayer heeft Chad Hedrick beslag gelegd op de wereldtitel op de vijf kilometer, de afstand die sinds de oprichting van de WK afstanden, in 1996, is gewonnen door Nederlandse schaatsers....

Carl Verheijen, Bob de Jong en Gianni Romme hadden in Seoul geen verweer tegen de Amerikaan. Hedrick (26) liet zien dat hij geen sterke directe tegenstander nodig heeft om hard te gaan. Na een snelle openingsronde reed hij een uiterst vlakke race, met rondetijden die schommelden tussen de 31,1 en 31,6 seconde.

Geen van de Nederlanders benaderde het strakke schema van de voormalig inline-skater, die zijn races vaak afstemt op het tempo van zijn tegenstanders. Dat was hij gewend toen hij nog wedstrijden op asfalt reed. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad bleek, net als bij de WK allround, dat hij ook op de klok kan rijden als hij voldoende gemotiveerd is.

Hedrick had overduidelijk geleerd van zijn nederlaag tegen Verheijen, twee weken geleden bij de World Cup-finale in Heerenveen. Toen liet hij zijn tempo zakken op het moment dat de Nederlander verslagen leek. Dat kwam hem duur te staan. Met een magistrale versnelling strafte Verheijen in Friesland zijn lakse strijdwijze af.

In Seoul was Hedrick op zichzelf aangewezen. Hij ging op het zware ijs in de bitterkoude hal van start met slechts de tijd van Gianni Romme als richtlijn: 6.38,73. Dat die tijd uiteindelijk goed bleek voor brons kon de Amerikaan onmogelijk vermoeden, aangezien de Brabantse wereldkampioen allround van 2003 dit seizoen niet eenmaal in de prijzen was gevallen op de vijf kilometer.

Aan zijn directe tegenstander KC Boutiette had Hedrick evenmin steun. Zijn landgenoot en leermeester - voormalig inline-skater Boutiette heeft de Texaan de fijne kneepjes van het schaatsen bijgebracht - kon het tempo niet aan en eindigde in de achterhoede.

Geheel alleen, in een hoog ritme en met wild zwaaiend bovenlichaam, zette Hedrick koers naar een tijd die voor verbetering vatbaar leek: 6.34,37. Dit seizoen zijn zowel Bob de Jong als Carl Verheijen meermaals sterker geweest dan Hedrick.

In zijn duel met Verheijen bleek al vlot dat De Jong geen vervolg kon geven aan zijn zeges in de World Cup. De wereldkampioen op de 5000 meter van 2001 reed geen enkele ronde sneller dan Hedrick. Hij finishte met een achterstand van bijna 9 seconden, wat hem de zesde plaats in het klassement opleverde.

Ook Verheijen vocht tevergeefs voor de bekroning van het beste seizoen uit zijn loopbaan, dat ondanks tal van persoonlijke records nog geen titel heeft opgeleverd. Ook hij kon de Texaan niet bijbenen. Hij reed hoge rondjes 31, terwijl Hedrick juist lage 31'ers liet klokken.

Zowel Verheijen als De Jong wees na hun verlies op de zware omstandigheden in de hal: er lag 'werkijs'. 'Ik heb normaal een glijslag', zei Verheijen. 'Toen ik hier probeerde te glijden ging mijn rondetijd meteen met een seconde omhoog. Op dit ijs is Chad de beste.'

De Jong had moeite zijn techniek aan te passen. Net als Verheijen maakt hij gewoonlijk snelheid in de bocht, om die vervolgens met zo min mogelijk inspanning vast te houden op het rechte stuk. In Seoul moest ook rechtdoor hard worden gewerkt. 'Hedrick trapt altijd door op het rechte stuk. Dat is nu in zijn voordeel geweest. Ik kon de omschakeling vandaag niet maken.'

Hedrick voelde nauwelijks behoefte zijn zege te verklaren. Hij heeft zijn tweede wereldtitel op zak. En anders dan bij de WK allround, waar hij kampioen werd zonder afstandszege, was hij nu de sterkste op een onderdeel waarmee olympisch goud te valt verdienen. Dat telt, twee jaar voor de Spelen van Turijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden