Hebben die lui van de BV Eredivisie wel een voetbalhart?

Wederom stevenen betaald-voetbalclubs met grote vasthoudendheid op een catastrofe af. Vindt althans Gaston Sporre, de man die een nieuw sectiebestuur moet formeren....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

AMSTERDAM

De 'we', waar Sporre op doelt zijn zeventien eredivisieclubs die met volle kracht werken aan de wording van de BV Eredivisie. Sporre vreest dat de zeventien bezig zijn met moord op het voetbal. 'Ik wil geen spelbreker zijn, herstructurering van het betaald voetbal is nodig, maar alle plannen moeten wel ten gunste zijn van het totale voetbal.'

Het gaat om zeventien clubs, want Heerenveen doet (even) niet mee. Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde werd op zaterdag 1 februari in Zeist dusdanig uitgefoeterd door enkele van zijn collegae van topclubs dat hij de BV maar de BV laat.

Als de BV Eredivisie op 24 maart, naar eigen verwachting, een nieuwe inrichting van de voetbalcompetities presenteert, zullen er meer 'slachtoffers' zijn dan Heerenveen. Sparta bijvoorbeeld. Die club moet worden opgeheven, zei Feyenoord-preses Van den Herik vorige week in Voetbal International.

Niettemin praat Sparta-voorzitter Peter van der Burg vrolijk mee over de vorming van een nieuwe eredivisie. Welzeker heeft hij Voetbal International gelezen. 'En nu blijf ik juist meepraten. Wat een ondoordachte teksten van Van den Herik! Nu houd ik de vinger extra aan de pols.'

Gisteren is in Groningen het competitievoetbal hervat. Het is dusweer fijn langs de lijn. In de vergader- en rechtszalen, waar de voetbalbestuurders zich de afgelopen weken ophielden, was het allerminst fijn. Het echec van Sport 7 heeft veel clubs in liquiditeitsproblemen gebracht.

Ook langs andere weg wordt een fors aantal betaald voetbal organisaties (bvo's) in het bestaan bedreigd. De zeven clubmanagers die aan de oprichting van een BV Eredivisie werken, bekommeren zich niet erg om het lot van Dordrecht '90 of FC Haarlem. Oldenhof (Ajax), Edelenbos (Feyenoord), Arnesen (PSV), Vreijsen (NAC), Leunk (FC Twente), Van Dommelen (Willem II) en Kasper (AZ) denken aan geld en ze dromen van een Europese competitie.

In hun plannenmakerij om tot een uit veertien of zestien clubs tellende eredivisie te komen, worden de zeven bijgestaan door het accountantsbureau Deloitte & Touche, IMG (voorheen McCormack) en het sportmanagementbureau ProSport van Bert Spaak. De BV Eredivisie wordt voorts juridisch geadviseerd door het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke.

Laatstgenoemde is erg actief in de voetbalwereld. Toen Sport 7 nog bestond was Loeff cs de advocaat van Philips, een van de grootste aandeelhouders. Voorts leverde het bureau de door de rechter benoemde bewindvoerder van Sport 7.

Ook treedt Loeff op namens de schuldeisers jegens de KNVB (de bond wordt 'wanprestatie' verweten; Sport 7 heeft een claim van tweehonderd miljoen teweeggebracht). Het bureau is nu dus ook betrokken bij de oprichting van de BV Eredivisie.

De BV Eredivisie wil dat er volgend seizoen een Superliga is van hooguit zestien clubs. De resterende clubs kunnen dan, aangevuld met een aantal amateursclubs, in twee klassen worden ondergebracht. Die mogen wat kruimels krijgen uit de opbrengst van de tv-rechten.

Op zaterdag 1 februari spraken de 36 bvo's af hoe de tv-gelden voor de komende tweeëneenhalf jaar worden verdeeld. Dat het demissionaire sectiebestuur een tv-contract mocht afsluiten, was begin dit jaar overeengekomen. Niettemin poogden de eredivisieclubs op 1 februari alsnog onder die afspraak uit te komen.

Sporre, behalve formateur van een nieuwe sectiebestuur tevens voorzitter van FC Zwolle: 'Het tekent de argwaan en de sfeer van list en bedrog in de voetbalwereld.' Op termijn, na die tweeëneenhalf jaar, wil de Superliga helemaal selfsupporting zijn, voor alles financieel. Het spel van vooral de grote drie (Ajax, Feyenoord en PSV) om amateur- en eerste-divisieclubs te masseren is in volle gang.

Zo is de amateursclubs beloofd dat de tv-gelden van een wedstrijd van het Nederlands elftal (1,2 miljoen) rechtstreeks naar de amateursectie vloeien. Voor een machtsgreep binnen het hoogste orgaan van de KNVB, de bondsraad, is een tweederde meerderheid nodig en de BV Eredivisie heeft de stemmen van de amateurs hard nodig.

Voor een meerderheid binnen de sectie betaald voetbal is de helft plus één benodigd. Feyenoord heeft in de eerste divisie een satellietclub, Excelsior.

Sporre: 'Voorlopig zit er weinig diepgang in het denken van de BV Eredivisie. Dat gebrek wordt aangevuld met het hevig bedienen van de copieermachine. De BV Eredivisie moet net als de Engelse Premier League worden! Wat een waanzin!

'Naast die koeienziekte zijn er in Engeland nog enkele gekke dingen. In totaal verpauperde wijken bouwen ze daar glimmende stadions. Hun markt is vijf, zes keer zo groot! Een Engelse derde-divisieclub trekt meer toeschouwers dan menig eredivisieclub.'

Wat de zeventien eredivisieclubs ook willen, de Centrale Spelers Raad (de spelersvertegenwoordiging ) kan het ze nog lastig maken. CSR-voorzitter Theo van Seggelen: 'Vooral de topclubs zijn zeer onfatsoenlijk bezig. En inhoudelijk gezien zijn ze nog erger bezig. Ze draaien veel bvo's gewoon de nek om.

'De gevoelloosheid van mensen als Van den Herik en Van Praag! Allemaal ondernemers! Hebben die lui wel een voetbalhart? Wij van de CSR zijn er niet alleen om de werkgelegenheid te beschermen, wij zijn er ook om het totale voetbal te beschermen.'

Van Seggelen fulmineert nog even voort: de topclubs traineren de vorming van een nieuw sectiebestuur. De topclubs zijn alleen maar uit op sanering van de bedrijfstak ('Maar Heracles heeft wel degelijk een mooie, regionale functie'), de topclubs azen op macht en geld.

'De arrogantie! Bij de UEFA zijn 49 landen aangesloten. Wij zijn maar een heel klein landje, hebben niks te vertellen. Maar als iemand van onze Top-3 één keer met UEFA-voorzitter Johansson heeft mogen eten, denkt-ie dat ie belangrijk is. En maar mikken op de Europese competitie! Laat me niet lachen. Als die competitie er ooit komt, mag Nederland misschien één clubje inschrijven. Ondertussen lopen de meeste eredivisieclubs met open ogen hun einde tegemoet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden