Hatem Trabelsi: een doos vol herinneringen

Hij kwam uit het niets en verdween in het nergens. Misschien is Hatem Trabelsi vandaag toeschouwer bij het oefenduel tussen Tunesië en Nederland.

Opeens was hij daar, tijdens het trainingskamp van Ajax in De Lutte, jaargang 2001. Weinigen hadden gehoord van Hatem Trabelsi, een gitzwarte, goedlachse Tunesiër, een vrolijkmakende rechtsachter die spoedig de harten van trainer Co Adriaanse en de supporters stal.

‘Een fantastische aanwinst’, zei toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker. Publiekslieveling, razendsnel, opportunistisch, en soms een beetje naïef. Opstomend langs de zijlijn, het publiek in de Arena verleidend tot imitaties van een brommer, een beetje zoals bij Overmars vroeger.

Acht jaar later staat de brommer zonder benzine. Althans, de brommer denkt nog te kunnen crossen langs de zijlijnen van het internationale topvoetbal, maar de clubs beschouwen hem als een versleten, te duur model.

Niemand hoort meer van Hatem Ben Belgacem Trabelsi, die net zo snel is verdwenen uit het topvoetbal als hij kwam.

Oefenduel
Misschien, zo stelt de Tunesische journalist Kamel Zaiem, chef-sport van dagblad Le Quotidien, komt hij vandaag kijken naar het oefenduel tussen Tunesië en Nederland in Tunis. Maar misschien ook niet. Ook de Tunesiërs zijn hem uit het oog verloren, nu hij geen ster meer is van de nationale ploeg en zonder club is. ‘We denken dat het gebeurd is met hem’, zeggen ze in Tunis. Onlangs vierde Trabelsi zijn 32ste verjaardag. Hij heeft slecht kraakbeen in de knieën. Hij is versleten en dus vergeten. Of toch niet?

Hij is misschien ook een beetje het slachtoffer van de vooruitgang van de medische wetenschap, die elk fysiek mankement eenvoudig blootlegt met nietsontverhullende röntgenfoto’s. Wie durft dan nog een risico te nemen, al gaat het om een voetballer die een paar jaar geleden een van de beste rechtsachters van Europa was?

CV
1977 - geboren op 25 januari in Ariana, Tunesië
1997 -2001 CS Sfaxien, Tunesië
2001 - 2006 Ajax, 99 duels in eredivisie, twee goals
2006 - 2007 Manchester City

Trabelsi werd met Ajax kampioen in 2002 en 2004, en bekerwinnaar in 2002 en 2006.

]]>

Trabelsi, zo blijkt tijdens een zoektocht, is ook gek gemaakt door het grote geld dat het voetbal beheerst. Geld, altijd maar geld. Meer geld vooral.

Zaakwaarnemer Franklin Sedoc is na de eerste telefonische toenadering achterdochtig. Hij vraagt zich eerst af of de verslaggever wel bij de Volkskrant werkt en wat voor zin het heeft een artikel over Trabelsi te schrijven. Hij heeft telkens het telefoonnummer van Trabelsi net niet bij zich, en hij zit trouwens niet te wachten op een huilverhaal, hoewel hij verdrietig is over het lot van Trabelsi.

Later is hij toch meegaander. ‘Clubs schrikken zich dood als ze foto’s van zijn knieën zien. Zijn kraakbeen is heel dun en er zit af en toe een gaatje in. Maar dat was al zo bij zijn geboorte. Hij heeft er geen last van. Het is oneerlijk. Ik heb voetballers met veel slechtere knieën gezien dan die van Hatem, maar zij spelen gewoon. Eigenlijk wordt Hatem behandeld als een stuk vee. Na keuringen doen clubs opeens heel raar, alsof het om een invalide gaat.’

Losse eindjes
Het verhaal van Trabelsi is ook een verhaal van talloze losse eindjes, van een speler die niet alleen slechte knieën heeft, maar ook steeds vettere contracten najoeg. Misschien wel in het besef dat hij niet tot zijn 38ste zou voetballen, en ook omdat hij zich mogelijk ondergewaardeerd voelde ten opzichte van beter betaalde, maar kwalitatief mindere voetballers.

Zijn voormalige trainer bij Ajax Danny Blind kent het probleem. ‘Hatem had af en toe vocht in de knie. Soms kon hij niet meedoen, maar meestal speelde hij gewoon. Hij was een echte prof en een goede rechtsback. Zijn rendement was niet altijd groot, maar hij was altijd in beweging en dreigend. Vooral de samenwerking met Pienaar verliep uitstekend.’ Financieel directeur Slop: ‘Hatem was een lieve, zachte jongen die beter Nederlands sprak dan hij deed voorkomen.’

Talloze via andere wegen verkregen telefoonnummers die naar Trabelsi moeten leiden, geven geen gehoor, tot de panden in de Tunesische stad Sfax toe, waar hij officieel woont. ‘Nee, hij is er niet’, zegt een vrouwenstem één keer.

Doos
In Amsterdam herinnert een doos vol spullen bij gerechtsdeurwaarder Van Roon aan zijn verblijf. Het is een overblijfsel van een ontruiming van Trabelsi’s appartement in Amsterdam. Hij was in 2006 bij Ajax vertrokken, met achterlating van een huurachterstand van bijna dertigduizend euro.

De inhoud van de doos tekent een leven.

Een kerstkaart van Ajax voor relaties, waarop hij naast Wamberto zit en onder Zlatan.

Aanmaningen, rekeningen.

Een fotoboek over de gewonnen Afrika Cup in 2004.

Een in het Engels gestelde brief van toenmalig technisch directeur Beenhakker, dat hij na het WK van 2002 de training mag hervatten op 8 in plaats van 3 juli.

Foto’s van zijn in Zaandam geboren zoon Adam.

Plannen voor de opening van een zaak met duurdere kleding in Tunis.

Notariële geschriften voor de start van een zaak in onroerend goed, Adamsworld, op naam van zijn toenmalige vrouw.

De mededeling dat hij, als Man of the Match tijdens Ajax – Celtic in augustus 2001, een reischeque van 250 euro heeft gewonnen.

Een foto van de sinterklaasviering bij Ajax.

Honderden bankafschriften, waaruit blijkt dat het geld met bakken binnenkwam en ook met bakken verdween (36 duizend euro in één keer, voor de aanschaf van kleding en textiel, plus veel uitgaven aan auto’s).

Brieven van de salarisontwikkeling bij Ajax, waar het loon opliep tot 800 duizend euro in 2005-2006, zijn laatste seizoen in Amsterdam. Dat was exclusief premies: ruim negenduizend euro voor een gewonnen wedstrijd in de competitie, tot 45.378 euro voor het eventueel bereiken van de finale in de Champions League.

Faxen
In de stapel zit ook de verbintenis met het inmiddels niet meer bestaande bedrijf van Sedoc, International Sports Advice, en faxen van Arsenal, dat hem wilde kopen maar onder meer wachtte op een werkvergunning. En opeens liet Ajax hem niet meer vertrekken, volgens Sedoc, omdat Zlatan Ibrahimovic net was verkocht.

Sedoc: ‘De vorige voorzitter John Jaakke heeft de transfer persoonlijk tegengehouden.’

Jaakke: ‘Daar kan ik me niets van herinneren.’

En volgens Sedoc is het de schuld van Trabelsi’s ex-vrouw, dat het kwam tot een ontruiming van het appartement aan de Rheastraat en een zeldzame veiling van voetbalspullen in Amsterdam, eind 2007. Zij had na de scheiding de huur moeten opzeggen.

Een Tunesiër kocht tijdens de veiling persoonlijke zaken als een armband met de naam van Trabelsi’s zoon en gebedskleedjes van de moslim. De heer Brahmi beloofde ze een keer terug te geven. Fans rukten uit voor het aanschaffen van shirts (dat van Nedved leverde het meest op, 450 euro), kampioensmedailles, een replica van de KNVB-beker, een Armani-pak, zonnebrillen, horloges en fotocollages van wedstrijden. De strijkplank ging voor twee euro weg. De veiling van 232 artikelen bracht 8.500 euro op. Wat overbleef, zit in de doos bij de deurwaarder.

Trabelsi voetbalde inmiddels bij Manchester City, destijds een middenmoter in Engeland. Een overgang naar topclub Arsenal ketste een paar keer af. Dat kwam mede door een hoogoplopend conflict met Ajax, dat een eenzijdige optie voor contractverlenging had gelicht. Daardoor was Trabelsi niet transfervrij en minder interessant voor clubs.

De voetballer bleef door blessures en de ruzie acht maanden aan de kant en verloor een arbitragezaak bij de KNVB. Maar Trabelsi, de optimist, verzoende zich met trainer Koeman en maakte zijn rentree. Totdat hij uiteindelijk naar City vertrok.

Held
Manchester City was een mindere ploeg dan Ajax en andere clubs van zijn dromen. Trabelsi liet in Manchester geen onuitwisbare indruk achter. Kevin Parker, secretaris van de fanclub: ‘Hij scoorde een keer, herinner ik me, in de belangrijkste wedstrijd van het jaar, tegen Manchester United. We verloren met 3-1. Als we hadden gewonnen, was hij nu nog een held geweest.’

Sedoc vertelt dat de toenmalige trainer Pearce financiële afspraken niet nakwam, en dan is het gebeurd met het vertrouwen van Trabelsi. Hij vertrok na een jaar. Weer ruzie, weer om geld.

Sindsdien is hij zonder club. Hij zou in dienst treden van Al Hilal, in Saoedi-Arabië. Nooit gebeurd. Hij stond in de belangstelling van meerdere clubs, maar uiteindelijk durfden die niet.

Een stroming binnen Ajax wilde hem terughalen, maar trainer Henk ten Cate was onverbiddelijk. Hij hoefde geen voetballer met een rotte knie. Ajax heeft intussen alweer miljoenen uitgegeven aan afgeschreven rechtsachters: Ogararu en Silva.

Trabelsi, zo bezweert Sedoc, wil graag weer voetballen, na anderhalf seizoen stilstand. Het komt er maar niet van. Hij woont officieel in Sfax, op een paar uur rijden van Tunis, en verblijft veelvuldig in Frankrijk.

Misschien treedt hij weer in dienst van zijn oude club, Club Sportif Sfaxien, waar het allemaal begon, waar hij voetbalde toen Ajax hem in 2001 naar De Lutte haalde. Danny Blind: ‘Het is zo jammer dat hij sportief te weinig uit zijn loopbaan heeft gehaald.’

En wanneer haalt iemand die doos van zijn leven op?

Hatem Trabelsi (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.