nieuws

Hassan schudt na 2.400 meter concurrenten van zich af en verpulvert wereldrecord

Sifan Hassan kampte met een jetlag en had een nacht niet geslapen. Dat weerhield haar er niet van het wereldrecord op de 10.000 meter met ruim tien seconden te verbeteren.

Sifan Hassan heeft een nieuw wereldrecord gelopen en ligt uitgeput op de grond. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Sifan Hassan heeft een nieuw wereldrecord gelopen en ligt uitgeput op de grond.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Jubelend van vreugde, huppelend op haar blote voeten, vierde Sifan Hassan op de FBK Games in Hengelo zondag haar wereldrecord op de 10.000 meter. Hassan is met een tijd van 29.06,82 ruim tien seconden sneller dan de oude toptijd van de Ethiopische Almaz Ayana, die op de Spelen van Rio 29.17,45 liep.

Hassan moest het alleen doen. Na 6 van de 25 rondes van 400 meter was de tweevoudig wereldkampioene haar concurrenten al kwijt. Haar gemiddelde snelheid bedroeg gedurende krap een half uur 20,6 kilometer per uur.

Haar coach Tim Rowberry volgde het spektakel met kippenvel op zijn armen. Buiten het stadion liet hij zijn tranen de vrije loop. ‘Toen ik voor het eerst met haar ging werken, had ze het er al over dat ze nieuwe standaarden wilde zetten voor vrouwen’, zei Rowberry, die sinds begin 2020 haar fulltime trainer is. De Amerikaan kent Hassan al uit zijn tijd waarin hij de assistent was van de voormalige coach van Hassan die geschorst werd: Alberto Salazar.

Hassan bezit nu vier wereldrecords. Ze liep ook de mondiale toptijden op de mijl, de vijf kilometer op de weg en het werelduurrecord op de baan. Op de Spelen van Tokio is de 28-jarige Nederlandse met Ethiopische wortels de grote favoriet voor tweemaal olympisch goud.

Samen met een bevriende statisticus berekende Rowberry tot welke toptijden Hassan in staat was op verschillende afstanden. Hij wist dat het wereldrecord op de 10.000 binnen handbereik was, gezien de goede tijden die hij op de training zag.

Hassan deed vorig jaar ook een poging in Hengelo het wereldrecord op de 10.000 meter te verbreken in een speciaal voor haar georganiseerde wedstrijd. Vanwege het coronavirus gingen de FBK Games in 2020 niet door. Haar plan mislukte toen, de stromende regen hielp zeker niet mee.

Omdat Hassan vrees had voor het scenario van vorig jaar, was ze nu voorzichtiger met het uitspreken van haar verwachtingen. Ze was nog moe van een jetlag omdat ze vanuit Amerika kwam en had de nacht voor de wedstrijd geen oog dicht gedaan van de spanning. ‘Ze had geen minuut geslapen’, zei Rowberry. ‘Ik heb haar verteld dat ik mijn beste tijden heb gelopen toen ik ook brak was. Dat hielp blijkbaar.’

Met nog twee rondes te gaan zei Hassan tijdens haar recordpoging tegen zichzelf dat ze moest doorzetten en het bewegende lichtspoor aan de binnenkant van de baan, dat was afgesteld op de recordtijd, moest voorblijven. ‘Ik zei: kom op, je bent een 1.500 meter-loopster. Je kan dit.’

Ze zette haar tanden op elkaar, zwaaide krachtig met haar armen en verpulverde de oude toptijd. Daarna kreeg ze bloemen in haar handen gedrukt. Dit smeet ze in een uiting van vreugde naar haar manager Sander Ogink.

Sifan Hassan op weg naar een nieuw wereldrecord op de 10.000 meter. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Sifan Hassan op weg naar een nieuw wereldrecord op de 10.000 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

In Hengelo liep Hassan op de recordspikes van Nike. Na de revolutie op de weg, waar de verende Vaporfly’s voor nieuwe standaarden op de marathon zorgden, is op de baan een vergelijkbare ontwikkeling gaande. Ook in de snelste spikes zit nu een ingebouwde carbonplaat, waardoor de schoenen sneller zijn dan het schoeisel waarop de voorganger van Hassan, de Ethiopische Almaz Ayana, in 2016 haar wereldrecord liep.

Bij de mannen ging het wereldrecord op de 10.000 meter er ook aan op de revolutionaire spikes. Joshua Cheptegei uit Oeganda liep in oktober 2020 met een tijd van 26.11,00 meer dan zes seconden harder dan het 15-jaar oude record van Kenenisa Bekele, dat op 26.17,53 stond.

Toen Hassan op de WK atletiek in Doha in 2019 goud pakte op de 1.500 en 10.000 meter, werd er gespeculeerd dat haar Nike-schoenen een aandeel hadden in die prestatie. Zelf haalt Hassan daar haar schouders over op. Andere merken hebben nu vergelijkbare spikes.

‘Ik heb op andere schoenen ook bijna wereldrecords gelopen. Voor mij maakt het weinig uit, het gaat om je instelling. Natuurlijk verbeteren ze de schoenen continu. Het is niet zo dat je de hele dag kunt slapen en als je dan die schoenen aantrekt, ineens heel snel loopt.’

Hoe groot het voordeel precies is, blijft gissen. Op de marathon zijn de tijden zo’n drie minuten verbeterd. Coach Rowberry denkt dat een wereldrecord ook op oude schoenen mogelijk was geweest. ‘Voor Sifan helpt het vooral mentaal. Als je weet dat je op snelle schoenen loopt, voelt dat ook beter.’

Voor Hassan is de toptijd de bevestiging dat ze op de juiste weg zit naar Tokio na een periode vol stress. Door het coronavirus zat Hassan vorig jaar vast in haar geboorteland Ethiopië. Daarna kon ze haar verlopen visum voor Amerika, waar ze traint, niet verlengen. Ze zwierf tussen trainingslocaties en regelde via Kenia uiteindelijk haar visum voor Amerika.

Hassan trainde de afgelopen weken in het Amerikaanse Utah op hoogte om aan haar duurvermogen te werken. ‘Ik ben nu weer ontspannen. De trainingen gaan goed. Ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld, ik heb meer uithoudingsvermogen dan ooit. Alleen de snelheid die ik eerst had, mis ik nog.’

Hassan heeft nog steeds niet definitief besloten welke twee afstanden ze in Tokio gaat lopen. Haar geliefde 1.500 meter heeft ze nog niet uit haar hoofd gezet, maar de 5.000 en de 10.000 meter zijn beter met elkaar te combineren. ‘We zullen zien. Wie weet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden