Hartstikke on-Ajax

E ERDER dit seizoen liet de voorzitter van Ajax zich ontvallen dat hij zich ongewoon druk liep te maken over de uitslag van een wedstrijd tussen FC Utrecht en Heerenveen....

Poul Annema

Onderhand moet Michael van Praag de resultaten van de sub-toppers met meer dan gewone belangstelling volgen. Na de nederlaag van zondag tegen PSV is Ajax zover weggedobberd van een van de drie, door Feyenoord, Vitesse en PSV bezette, Champions League-plaatsen dat de regerend landskampioen zich voorlopig vooral bekommert om het wel en wee van Willem II, Roda JC en FC Twente; concurrenten met UEFA-cupambities.

Dat is, vrij naar Van Praag, inderdaad 'hartstikke on-Ajax', maar die kwalificatie is van toepassing op vrijwel alle sportieve ontwikkelingen die dit seizoen in de Arena hebben plaatsgevonden.

Met zieltogend voetbal, de ontmaskering in de Champioens League en het ontslag van trainer Olsen heeft Ajax in een paar maanden zijn grandeur verloren.

Voor trainer Jan Wouters is de situatie zo ernstig dat hij, nog voor de nederlaag in Eindhoven, liet weten dat Ajax, wat hem betreft, in een 'tussenseizoen' is terecht gekomen en hij kondigde aan volgend jaar helemaal opnieuw te willen beginnen.

Met het aantrekken van spelers als Vierklau, Van Halst en O'Brien zette Wouters de toon voor Ajax' naaste toekomst.

Vrijwel meteen nadat het vertrek van de gebroeders De Boer naar Barcelona definitief was, stelde de net benoemde hoofdtrainer Wouters vast dat Ajax geen nieuwe aankopen nodig had om de gaten in zijn selectie te stoppen. Hij wilde aan het werk met spelers uit het reserve-elftal die hij al enige tijd onder zijn hoede had.

Nauwelijks drie maanden later stort hij zich op de markt van kant-en-klare spelers, omdat in Ajax' kweekvijvers slechts ondermaats grut rondzwemt.

De internationaal bewierookte opleiding van Amsterdams talent stagneert. Vrijdagavond keek de vroegere Ajax-virtuoos Piet Keizer vanaf de perstribune naar AZ - Feyenoord en op de vraag of hij een van de door hem aanschouwde spelers geschikt achtte voor de renovatie van Ajax, hulde hij zich in veelbetekenend stilzwijgen. Juist nu de voorzitters van de Nederlandse topclubs vaststellen dat alleen de zogenoemde Nederlandse school nog enige kleur aan de internationale toekomst kan geven, blijkt dat bij veel clubs gaten zijn gevallen in de doorstroming.

Tijdens een door de Coaches Betaald Voetbal (CBV) georganiseerd symposium aan het begin van dit jaar legde de coach van het olympisch elftal, Han Berger, de achillespees van de problematiek bloot met de opmerking: 'Nederland heeft 25 jaar op het hoogste niveau kunnen acteren door de voortdurende aanvoer van nieuwe toppers. Je kunt wel stellen dat talent altijd komt bovendrijven, maar dat kun je in een land met realtief zo weinig inwoners geen 25 jaar lang volhouden. Het Nederlandse succes is het succes van de jeugdopleiding, dat staat vast.'

PSV-voorzitter Van Raaij concludeerde zaterdag dat in het grote geld-verhaal van de internationale topclubs PSV en Ajax geen partij zijn; als Real Madrid of AC Milan zijn zinnen heeft gezet op een Nederlander dan zijn zij kansloos. Alleen door jonge spelers voor langere tijd vast te leggen en ze weerbaarder te maken, zouden PSV en Ajax hun partijtje ook in de toekomst nog kunnen meeblazen.

Dat laatste maakt de discussie over de kwaliteit van de opleiding actueel: Ajax is niet alleen in een paar maanden tijd van zijn voetstuk gevallen, met zijn wanhoopskreet ('Ik wil volgend jaar helemaal opnieuw beginnen') onderstreept Wouters ook dat zijn club aan de basis zware averij heeft opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden