Harde lijn zit estafetteploeg in de weg

De Europese zwemtitel op de 4 x 50 meter vrije slag raakt deze zondagmiddag in Barneveld vacant. De Nederlandse estafetteploeg komt een mannetje tekort om zich te kwalificeren voor de verdediging van haar Europese kortebaantitel, straks in december in Wenen....

De PSV'ers Gijs Damen en Mitja Zastrow blijven op de 50 vrij persoonlijk een paar tienden van een seconde verwijderd van de limiet van 22,57, om de post van de vierde man in te nemen. Johan Kenkhuis, Mark Veens en Patrick Martens hadden zich al gekwalificeerd, evenals Pieter van den Hoogenband. De olympisch kampioen zal evenwel tot maart in wedstrijden ontbreken en mag niet meetellen in de opstelling.

Het mislukken van de kwalificatie doet pijn bij de Grand Prix in Barneveld - Toktok-City volgens een spandoek. De kortebaanestafette was eind vorig jaar, bij de EK in Dublin, nog het Nederlandse domein. Een paar maanden later, bij de Swim Cup in Eindhoven, zwom Nederland, gegangmaakt door Van den Hoogenband, zelfs naar een wereldrecord.

De Amsterdamse coach Fedor Hes, de persoonlijke trainer van Kenkhuis, wil in Barneveld niet weten van een afbericht door de estafetteploeg. `Die titel gaan we niet weggeven. Mooi niet. Dit is een ploeg voor het podium. Gaan we toch niet bij voorbaat afzeggen?'

Volgens Hes zou Zastrow als rugslagzwemmer meegaan. `Kunnen we die toch gewoon inzetten op het vrije-slagnummer.' Daarna volgt nog een riedel over dat er in Nederland niet zo moeilijk gedaan moet worden over een limiet. `Het is maar een richttijd, hoor', zegt Hes.

De mare dat Zastrow zich geplaatst zou hebben voor de 50 meter rugslag, waart door de zwemwereld. In Aken zwom hij een paar weken geleden 25,19, ruim onder de EK-kwalificatietijd van 25,47, maar hij had die wedstrijd in de Duitse grensstad niet aangevraagd als limiettoernooi. Nu, in Barneveld, komt Zastrow uit op 25,54.

André Cats, de bondscoach die morgen door zijn werkgever KNZB zal worden herbenoemd, kijkt met een raadselachtige glimlach, als gesproken wordt over de mogelijke opstelling van de 4 x 50 vrij. Ergens, zo doet hij hardop vermoeden, moet er een mogelijkheid zijn om vier namen op een lijst te zetten. Hier wordt creativiteit gevraagd.

Aan de andere kant van het zwembad, in het kamp van PSV Eindhoven, is Jacco Verhaeren, de coach van Zastrow en Damen, een andere mening toegedaan. Dat Zastrow en Damen die 50-metertijd niet haalden, is vervelend, maar niet rampzalig. `Kunnen we ons vanaf nu goed voorbereiden op het hoogtepunt van het seizoen, de WK van volgende zomer in Canada.'

De EK kortebaan in Oostenrijk is maar een storend element in de seizoensopbouw, meent Verhaeren. De hele maand december gaat ermee heen. Pas na nieuwjaar kan er dan serieus worden getraind. `Kun je van zwemmers als Mitja en Gijs vragen om, als ze net weer een maand in training zijn, dan al weer te pieken?'

Of er geschoven mag worden met limieten, is een vraag die Verhaeren ver van zich werpt. `We hebben de limieten altijd als harde lijn gehanteerd. Laten we dat maar zo houden.'

Verhaeren, de succescoach die voor zijn Eindhovense club PSV een nieuwe technisch plan aan het schrijven is, benadert de Europese titelstrijd in Wenen met distantie. Hij zal er zelf niet verschijnen.

`Het is voor het eerst in twaalf jaar dat ik op een groot evenement zal ontbreken. Ik had me voorgenomen na de Spelen van Athene wat afstand te nemen. Daar houd ik me aan. Ik heb gewoon een periode nodig, om zaken op een rijtje te zetten.'

Hij is met zijn collega-zwemtrainers de voorbije maanden vier keer om tafel gegaan. De Groep van Zeven van de KNZB bestond uit de bondscoaches André Cats en Marcel Wouda, de trainers Dick Bergsma, Fedor Hes en Jacco Verhaeren en de ex-coördinatoren Ad Roskam en René Dekker.

Zij waren eensgezind. Het Nederlandse zwemmen bezit een stevig gat in de opleiding van jong talent. Er moeten nodig steunpunten worden ingericht. In vier jaar tijd kan op die manier het lek gedicht worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.