Hard regime in Amsterdam om werklozen te laten werken

De gemeente Amsterdam gaat een proef houden waarin werkloze Amsterdammers met onorthodoxe maatregelen zo snel mogelijk aan het werk worden gezet....

De proef gaat in ongeveer eenzesde van de stad gelden, namelijk het westelijk deel van Amsterdam. Een andere maatregel in het experiment is om mensen die langer dan een halfjaar zonder werk blijven, te dwingen aan de slag te gaan. De gemeente haalt hen in dat geval met een busje op om te gaan werken aan projecten van algemeen belang. 'Maar ook in de zorg en het onderwijs heeft Amsterdam veel hulp nodig', aldus de woordvoerder.

Overigens kunnen mensen van wie de uitkering wordt opgeschort, volgens de woordvoerder wel altijd bij de gemeente terecht voor geld om in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien. De woordvoerder benadrukte dat het doel van de proef is om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Het is volgens hem niet in het belang van werklozen en van de stad, dat mensen afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. In de nieuwe Wet werk en bijstand, die vanaf 1 januari moet gaan gelden, krijgen gemeenten een vast budget van het Rijk voor de bijstand. Amsterdam heeft er dan financieel belang bij om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand te houden.

De vakbond FNV Bondgenoten reageert verbijsterd op de proef. In het 'keiharde en asociale' plan krijgen Amsterdamse bijstandsgerechtigden volgens de bond de duimschroeven aangedraaid. Een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat staatssecretaris Rutte niet op de hoogte is van de proef. Rutte zal het experiment volgens haar met aandacht bekijken.

Amsterdam is niet de eerste gemeente die harde maatregelen aankondigt voor werklozen die weigeren te solliciteren. Zo moeten bijstandstrekkers in Den Bosch twintig uur per week werken. Dat betekent het rondbrengen van de post, administratieve klussen of het volgen van een sollicitatietraining of opleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden