Hangplek met schaatsoptie

EEN MOBIELE SCHAATSBAAN ZET JE IN EEN HANDOMDRAAI NEER. IJSPRET GEGARANDEERD TOT 25 GRADEN BOVEN NUL...

DOOR HEDI DE VREE

Een slanke man met een strakke blauwe coltrui glijdt langs het hek naar het midden van de ijsbaan, maakt daar een perfecte pirouette, en komt met een galante sprong en een grote glimlach voor de neus van zijn vriend tot stilstand. Zijn act wordt begeleid door de muziek van Sky Radio uit de luidsprekers rondom de baan, het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk op de Amsterdamse Dam vormen het decor.

Achter de twee mannen knijpt een minder atletisch meisje de hand van haar vriend bijna fijn terwijl zij voorzichtig hun gehuurde blauwe schaatsen uitproberen. Hij blijft lachen, zij kijkt gespannen. Waar zie je nog zoveel mensen elkaars hand vasthouden als op de ijsbaan? Niet op de hardrijbaan, waar snelle rijders op noren in strakke pakken voorbijflitsen, maar de ijsbaan midden in de stad. Zoals op de Dam in Amsterdam.

De Nederlandse stadspleinen worden in de wintermaanden steeds vaker omgebouwd tot ijsbanen. Overdag is er schoolschaatsen, en 's avonds eisen tieners op hockey- of kunstschaatsen (noren zijn hier verboden) elkaars aandacht op. Na Winterworld op de Dam, waarmee al eind november het schaatsseizoen begon, gaan dit weekeinde in tientallen steden de 'winterpleinen' weer open.

Een ijsbaan in het centrum is niet langer voorbehouden aan wereldsteden als New York, die sinds 1936 jaarlijks midden in het Rockefeller Center een sfeervolle schaatsring naast een enorme kerstboom inricht. Of Moskou, waar schaatsen in het Gorki Park lange tijd gelijk stond aan nostalgie en romantiek. Wat in de Verenigde Staten of Rusland kan, kan in een echt schaatsland ook. Zowel de kleine als de grote Hollandse steden bestellen voor de wintermaanden een mobiele ijsbaan.

Dat is ook veel eenvoudiger geworden. In september 2003 ontwierp Wim Hoeks van het bedrijf Ice-World een opvouwbare ijsbaan met een aluminium koelingtechniek. De installatie van het nieuwe systeem was sneller en gemakkelijker dan de oude rubberen ijsbanen. Een mobiele schaatsbaan is nu in een handomdraai door twee man in elkaar te zetten. Bovendien kan er tot 25 graden boven nul geschaatst worden, bij de oudere systemen is 15 graden het maximum.

De schaatsers zijn niet de enige die van de ijsbaan profiteren. Ook de winkeliers hebben er voordeel van dat het ijs veel bezoekers lokt. Rond de ijsbaan op de Dam is het een complete kermis (zelfs de draaimolen ontbreekt niet) met de traditionele koek-en-zopie tentjes en koppen snert, een zuurstokkenkraam, een suikerspinkar.

Aan de andere kant van het plein zijn hutten in chaletstijl voor stroopwafels, broodjes beenham en natuurlijk glühwein. En pal voor het Paleis staat een La Place café van V & D van twee verdiepingen. Zelfs kraampjes met sjaals en kerstversieringen ontbreken niet.

Met knusse lichtjes en de geur van poffertjes en warme chocolademelk trekken deze winterpleinen tijdens de donkerste dagen van het jaar duizenden bezoekers.

Het winterplein is een hangplek met een schaatsoptie en chocolademelk, waar wordt geflirt met sierlijke sprongetjes en bravoure-stukjes, en waar een meisje van een jaar of zes met twee lange vlechten onhandig naar haar moeder zwaait die een foto maakt. Het meisje draait zich om en schaatst voorzichtig weg. De achterkant van haar jas is doorweekt. Haar moeder maakt nog een foto.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden