Handtekening Blatter staat onder kwanselcontract voetbalrechten

De wereldvoetbalbond en zijn voorzitter Sepp Blatter zijn in verlegenheid gebracht door een document waarin ze de uitzendrechten van twee wereldkampioenschappen ver onder de marktprijs hebben verkocht.

Sepp Blatter: voor het eerst lijkt hij persoonlijk rechtstreeks betrokken bij een dubieuze affaire. Beeld AP
Sepp Blatter: voor het eerst lijkt hij persoonlijk rechtstreeks betrokken bij een dubieuze affaire.Beeld AP

Het document, dat vrijdagavond werd getoond in een programma van de Zwitserse televisiezender SRF, is persoonlijk ondertekend door Blatter. Het bewijst volgens de SRF dat de scheidend FIFA-preses wist dat de rechten voor een schijntje van de eigenlijke waarde zijn verkocht aan de Caribische voetbalbond.

Jack Warner was tijdens het sluiten van de overeenkomst in september 2005 de voorzitter van die bond. De Caribische federatie hoefde de FIFA slechts 600 duizend dollar te betalen voor de uitzendrechten van de WK's van Zuid-Afrika 2010 en Brazilië 2014. Warner verkocht de rechten vervolgens via zijn eigen bedrijf door aan tv-kanaal SportsMax, dat er 15 tot 20 miljoen dollar voor neertelde.

Volgens de SRF kan het document relevant zijn voor de strafrechtelijke onderzoeken die in de Verenigde Staten en Zwitserland lopen naar de FIFA en zijn door corruptiekwesties besmeurde verleden.

Blatters biograaf Bruno Affentranger denkt evenwel dat het tv-contract geen strafrechtelijke gevolgen voor Blatter zal hebben: 'In die tijd waren er in Zwitserland geen reglementen of wetten die het verenigingen verbieden een slechte deal te sluiten', zegt hij tegen de NOS. De Zwitserse autoriteiten noch de FIFA wilden inhoudelijk reageren tegen SRF.

De Zwitserse openbaar aanklager Michael Lauber en zijn Amerikaanse collega Loretta Lynch maken vandaag meer bekend over de voortgang van hun onderzoeken. Zij doen dat in Zürich, waar eind mei zeven FIFA-officials van hun bed werden gelicht. Kort daarop werd Blatter opnieuw gekozen als FIFA-voorzitter, hoewel hij vier dagen later plotseling bekendmaakte dat hij zijn mandaat als president van de wereldvoetbalbond neerlegt.

Volgens FIFA-criticus Jaimie Fuller, oprichter van de antigroep New FIFA Now, staat dankzij het document vast dat Blatter persoonlijk betrokken was bij dubieuze overeenkomsten. 'Tot nu toe wisten we alleen dat hij als een spin in het corruptieweb zat. Maar nu zien we er zijn naam bij staan.'

De FIFA heeft overigens al in september 2011 actie ondernomen naar aanleiding van de twijfelachtige televisiedeal. De bond zette een streep door de overeenkomst met de Caribische bond over de WK-rechten voor 2014. In juni dat jaar had Warner vanwege corruptie zijn voetbalactiviteiten onder druk van de FIFA moeten neerleggen. De politicus uit Trinidad en Tobago is een van de hoofdrolspelers in het corruptieonderzoek van de Amerikanen.

Jaimie Fuller, oprichter van de antigroep New FIFA Now. Beeld getty
Jaimie Fuller, oprichter van de antigroep New FIFA Now.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden