Handig is Ronald Koeman zeker

Paul Onkenhout.

In het nieuwe onderkomen van het Nederlands elftal, hotel Woudschoten in Zeist (vier sterren), deden journalisten afgelopen week een spectaculaire vondst: een stuk papier waarop vier voetballers de stand van een potje kaarten hadden bijgehouden.

Diverse journalisten, allen zogenaamde ‘Oranje-watchers’, plaatsten er een foto van op Twitter. Op het papiertje stonden de namen van Bizot, Pröpper, Dost en De Roon. 

Welk kaartspel ze hadden gespeeld en wie had gewonnen was onduidelijk. De Telegraaf duidde de vondst en noemde de naam van het spel, hartenjagen, en onthulde ook wie hadden gewonnen: Pröpper het eerste potje, Dost het tweede.

Oranje maakt een ‘nieuwe start’ – de vorige start voldeed weer eens niet - en de internationals leggen meteen hun telefoon weg en beginnen weer ouderwets te kaarten. Het was niet het enige teken dat de nieuwe bondscoach, Ronald Koeman, geestdriftig aan het vernieuwen is geslagen. 

De lancering van zijn drietrapsraket trok veel bekijks. Koeman kreeg alle steun van de media. Iedereen is toe aan de nieuwe start en iedereen hoopt dat de nationale ploeg er snel weer bovenop komt. Die crisis heeft nu wel lang genoeg geduurd.

Alleen het besluit van Koeman om bijna alle trainingen ontoegankelijk te maken voor pers en publiek was een tikje omstreden. Oranje is niet meer van het volk, klaagde de Volkskrant met gevoel voor drama. Koeman kreeg een waarschuwing die niet mis kon worden verstaan. Als Oranje zich niet plaatst voor de eindronde van het EK, is hij de man die de nationale ploeg van het volk afpakte. 

Met net zoveel weemoed en verlangen naar oude tijden werd de verhuizing van Oranje becommentarieerd, van het 'iconische hotel' (aldus de NOS) Huis ter Duin (vijf sterren) in Noordwijk naar Woudschoten in Zeist. We zullen er mee moeten leven dat de internationals op de eerste dag van het trainingskamp bij de draaideur van het hotel nooit meer zullen worden opgewacht door journalisten die vragen of ze er zin in hebben of helemaal door het dolle zijn als een voetballer een hoed draagt.

Massaal werd teruggeblikt op dertig jaar Huis ter Duin. Onder meer werd onthuld dat op de elfde verdieping het Advocaat-penthouse te vinden is, met zeezicht en een foto van Advocaat met Poetin. Er is in Huis ter Duin ook een Van Marwijk-penthouse (landzicht.) De Van Gaal-suite - baas boven baas - heeft zicht op land én zee. 

Intussen kregen we de ene na de andere rondleiding  in hotel Woudschoten. Het zag eruit als een prima hotel. Op de bedden lag een oranje sprei met KNVB-logo.

Hier kan Oranje zich rustig focussen op de wedstrijden. 'Alleen afleiding van kwetterende vogels', concludeerde het Algemeen Dagblad na de inspectie. Voor de spelers die overwegen gebruik te maken van de regenpijp was er slecht nieuws: 'Uur lopen naar het dichtstbijzijnde vertier.' Geen wonder dat ze weer met kaarten zijn begonnen.

De derde trap van de raket van Koeman was zijn keuze voor de aanvoerder; een onbelangrijke kwestie, maar het ging er dagenlang over. Het werd Virgil van Dijk, een wat stijve verdediger die nog maar kort geleden niet goed genoeg was voor Oranje. Op zijn benoeming werd desondanks opgetogen gereageerd. Niemand wil spelbreker zijn. 

Het was een interessante week, met een overtuigende start van Koeman. Het tot voor kort sombere toekomstperspectief is verdwenen. Niemand heeft het nog over de kwaliteit van de nationale selectie die al jarenlang flop op flop stapelt.  Advocaat en Blind zijn schimmen uit het verleden.  

We tellen weer mee en er wordt weer gekaart. Hoe goed Ronald Koeman als bondscoach is moet nog blijken, misschien zitten we nog jaren met die puinhoop, maar handig is hij zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden