'Handel in zwarte kaarten moet strafbaar'

Michael van Praag, voorzitter van Ajax, dringt er bij de politiek op aan de zwarte-kaartenhandel aan te pakken. Volgens Van Praag, tevens sectiebestuurslid van de voetbalbond KNVB, moet er een wet komen die het doorverkopen van toegangsbewijzen strafbaar stelt....

'Het brengt de veiligheid in gevaar', aldus Van Praag. 'Wij kunnen van alles doen om de supporters te scheiden. Maar doordat het publiek via zwarte kaarten toch in de verkeerde vakken terechtkomt, leidt dit tot problemen.'

Naast Van Praag vinden ook bedrijven als Mojo Concerts, Theater Carré en Paradiso dat de zwarte tussenhandel moet worden gestopt. Volgens Mojo-directeur Leon Rademakers, grootste organisator van popconcerten in Nederland, drijven de clandestiene ticketbureaus de prijs van toegangskaarten op. Rademakers is inmiddels een lobby begonnen om de politiek te bewegen tot het opstellen van wetgeving. Het doorverkopen van kaartjes is nu niet strafbaar.

Ook de organisatie van Europees voetbalkampioenschap in Nederland en België, de stichting Euro 2000, heeft bij het ministerie van Justitie op regelgeving aangedrongen. Eerder liet het departement weten de zwarte handel niet aan te pakken. De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft de ministers Korthals van Justitie en Peper van Binnenlandse Zaken om opheldering hierover gevraagd.

Euro 2000 onderneemt al juridische actie tegen bedrijven die via advertenties om EK-tickets vragen. Het ticketbureau Cupido is gesommeerd hiermee te stoppen. Ook is er deze week een gesprek geweest tussen Euro 2000 en het Amsterdamse bedrijf. Probleem voor de stichting is echter dat het onmogelijk is gebleken ticketbureaus met behulp van de rechter aan te pakken.

Nu, elf maanden voor de start van het voetbaltoernooi, zijn er al vele bedrijven in binnen- en buitenland die adverteren met de EK-tickets. Zo stelt Western State Ticket Service, een firma in het Amerikaanse Phoenix, in augustus over toegangsbewijzen te beschikken. Euro 2000 gaat onderzoeken hoe ze deze illegale aanbieders kan stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.