Handel in minderjarige voetballers verder aan banden

De handel in minderjarige voetballers wordt verder aan banden gelegd. Vanaf 1 maart hebben clubs toestemming van de FIFA nodig om kinderen van 10 jaar en ouder uit het buitenland te transfereren. De grens ligt nu nog op 12 jaar.

Mark Misérus
Frank de Boer bekijkt de inspanningen van de D`tjes van Ajax. Beeld Guus Dubbelman
Frank de Boer bekijkt de inspanningen van de D`tjes van Ajax.Beeld Guus Dubbelman

De wereldvoetbalbond maakte zijn besluit maandag kenbaar aan de internationale spelersvakbond FIFPro. Die spande zich er de afgelopen jaren voor in om de grens naar 8 jaar te verleggen, al wist secretaris-generaal Theo van Seggelen'dat dat een redelijk ambitieus plan was'.

Hij is tevreden met het compromis, ook omdat clubs straks bij de FIFA moeten uitleggen waarom ze een speler van 10 of 11 uit zijn thuisland overhevelen. De kans bestaat dat zo'n transfer dan niet doorgaat, terwijl spelers onder de 12 jaar nu nog 'vogelvrij' zijn volgens Van Seggelen. 'Een grens van 8 jaar zou ideaal zijn, want van nog jongere spelers kun je niet voorspellen hoe goed ze gaan worden. Maar voor clubs wordt het voortaan een arbeidsintensief karwei om spelers tussen de 10 en 12 jaar te transfereren.'

FIFPro zou het liefst zien dat geen enkel talent meer naar een club in het buitenland vertrekt voordat hij 18 is, maar de vakbond weet dat zo'n verbod praktisch niet uitvoerbaar is. Clubs bewandelen in toenemende mate de omgekeerde weg en leggen voetballers op steeds jongere leeftijd vast, omdat er dan nog geen miljoenen hoeven te worden betaald.

Bekend is het voorbeeld van Lionel Messi, die op zijn 13de van Argentinië naar Barcelona verhuisde en aldaar uitgroeide tot wereldvoetballer van het jaar. Real Madrid legde vorige week de 16-jarige Noor Martin Ødegaard vast, een talent dat door talrijke topclubs werd begeerd, waaronder Ajax.

Barcelona ging volgens de FIFA in de fout bij de transfers van tien minderjarigen, waaronder een Nederlands-Nigeriaanse speler, en mag daarom dit jaar geen nieuwe spelers aantrekken. Real Madrid is om dezelfde reden onderwerp van onderzoek en moet de FIFA de dossiers overleggen van jonge voetballers die de afgelopen vijf jaar naar de Spaanse hoofdstad kwamen. De wereldbond sloeg volgens sportkrant As aan, nadat Real twee 12-jarige Venezolanen had gecontracteerd.

De Groningse Fodé Fofana werd gescout door Barcelona en vertrok in 2013 op zijn 10de naar Catalonië, samen met zijn moeder en zusje. Zijn vader bleef in Nederland werken. Barcelona had voor het aantrekken van Fofana geen toestemming nodig van de FIFA, omdat hij nog geen 12 was.

Vanaf die leeftijd vraagt de bond via zijn Transfer Matching System om een aantal documenten, zoals een kopie van de geboorteakte van de speler. De club moet ook uitleggen welke scholing ze het kind kan bieden.

Volgens de huidige regels bemoeit de FIFA zich niet met transfers van spelers van 18 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als de emigratie van de ouders niets met voetbal te maken heeft of de speler minstens 16 is en verhuist binnen de grenzen van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden