Handbalvrouwen beginnen groot toernooi weer slecht, maar revancheren zich in tweede wedstrijd

Het begin van een toernooi is altijd moeilijk, zei topschutter Lois Abbingh zaterdag na de nederlaag van het Nederlands handbalteam op de openingsdag van het WK. In Leipzig werd van Zuid-Korea, een voormalige grootheid in de handbalgeschiedenis, met 24-22 verloren. Zondag was Nederland meer bij de les toen in het tweede van vijf pouleduels met maar liefst 40-15 van het zwakke China werd gewonnen.

Angela Steenbakkers tijdens de wedstrijd tegen China. Foto anp

Dat de nationale ploeg, de WK-finalist van twee jaar geleden, de openingswedstrijd verloor, was geen primeur. Bij de Olympische Spelen van 2016 startte Nederland met een uitglijder tegen Frankrijk. De druk van de olympische omgeving ging met de spelers aan de loop, al werd de ploeg uiteindelijk vierde. Bij het EK vier maanden later in Zweden was Duitsland met 30-27 te sterk. Toen herstelde de ploeg van coach Helle Thomsen zich met een vlekkeloze doorloop naar de (verloren) finale.

Valse start

De Nederlandse vrouwen hadden gewaarschuwd moeten zijn voor zo'n valse WK-start. De Koreanen spelen in Aziatische stijl, met een supersnelle en beweeglijke aanval, waarbij de blokkerende verdediging vaak te laat is. De 32-32 tegen Zuid-Korea in het olympisch toernooi van Rio, met een gemiste strafworp van Lois Abbingh in de slotseconde, had de boel op scherp moeten zetten.

Zaterdag kwam alleen Abbingh in de aanval tot haar recht. Zij schoot elf maal raak en passeerde de magische grens van 500 goals in het oranje shirt. Zij wordt voorafgegaan door Laura van der Heijden, die haar totaal van 555 zaterdag niet wist op te vijzelen. Die schotloosheid, ook Estavana Polman produceerde een nul, was een van de oorzaken van de nederlaag. Een andere factor was dat de anders zo sterke defensie geen vat kreeg op de Koreaanse schoten.

De gerenommeerde doelvrouw Tess Wester (4 stops op 22 schoten) kreeg een uiterst mager stoppercentage (18 procent) achter de naam. Met zulke lage cijfers valt geen handbalwedstrijd te winnen. Dat was een dag later, in dezelfde Arena van Leipzig, beter verzorgd. Wester stopte meer dan de helft van de Chinese schoten: 15 van de 28 (54 procent), al waren die schoten van aanzienlijk mindere kwaliteit dan een dag eerder.

500 doelpunten

Lois Abbingh schoot zaterdag elf keer raak en brak zo door de grens van 500 treffers.

Coach Helle Thomsen, die een lastig WK voorspelde, wisselde 'sociaal'. Zij moet haar team op gang krijgen, na een korte voorbereiding met een weinig voorstellende oefenpot ('een uitzwaaiwedstrijd') tegen Italië. Deze week volgen na een minder zwaar duel tegen Kameroen twee veeleisende interlands tegen Servië en tegen thuisland Duitsland. De topvier van de poule gaat door naar de laatste zestien, waarna vanaf de achtste finales in een knock-outsysteem wordt gespeeld.

Meer over