Handbalverbond in zwaar weer

Het Nederlands Handbal Verbond bevindt zich in zwaar weer. Sportkoepel NOC*NSF heeft de subsidiekraan dichtgedraaid, waardoor het NHV in ernstige financiële problemen is geraakt. De organisatie van de twee Europese kampioenschappen die dit en volgend jaar aan Nederland zijn vergeven, komt hiermee in gevaar.

null Beeld null

Dat blijkt uit een brief van directeur ad interim Hans Landa en voorzitter Paul Hoes, waarin alle bondsafgevaardigden, afdelingsvoorzitters en leden van de financiële commissie van het NHV worden uitgenodigd voor een informeel overleg dinsdagavond. ,,We moeten de afdelingen ervan overtuigen dat we de rijen moeten sluiten binnen het verbond en als een eenheid gaan handelen'', lichtte Hoes toe.

De totale subsidie van de sportkoepel bedraagt ruim 600.000 euro, een aanzienlijk deel van de totale begroting van 2 miljoen. Het geld is nodig voor het uitvoeren van het beleidsplan, dat niet alleen de organisatie van het EK dit jaar voor de handbalsters onder 19 en het EK voor vrouwen in 2012 behelst, maar ook de talentontwikkeling, opleidingsprogramma's, competities en verenigingen financiert.

NOC*NSF meent dat het NHV niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor het verstrekken van de subsidie. ,,Het NHV moet eenheid van beleid uitstralen. Dat wil zeggen dat alle taken centraal worden uitgevoerd en aangestuurd. Daar moeten alle mensen binnen het NHV van overtuigd worden, anders lopen we tegen grote problemen op. Zonder bijdrage vanuit het NOC*NSF zijn wij niet in staat om aan onze financiële verplichtingen te voldoen'', aldus Hoes.

Om de hoge nood te lenigen heeft de sportkoepel een lening van 57.000 euro verstrekt. Dat geld is bedoeld om de Nederlandse teams hun kwalificatiewedstrijden voor de grote kampioenschappen te kunnen laten spelen. De Oranje-vrouwen spelen zaterdag een belangrijke play-off tegen Turkije met als inzet plaatsing voor het WK later dit jaar in China.

Bestuur en directie hopen dinsdag duidelijk te maken hoe nijpend de situatie is. Voor 18 juni is de algemene vergadering gepland waarin de afdelingen een eensluidend besluit moeten nemen over het beleidsplan van het NHV.

null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden