Handbalteam geeft zege in slotfase toch uit handen

Een beetje Joegoslaaf paft twee pakjes sigaretten per dag weg. Een sporter uit het nicotine-verslaafde land zal het met de helft van dat rantsoen doen, maar ook dat rookgedrag heeft zo zijn effecten op de conditie ....

Van onze verslaggever

Het Joegoslavische vrouwenhandbalteam ging zaterdag, in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland (28-28), aan de eigen kortademigheid ten onder. Een voorsprong van zes punten werd in de tweede helft in een door 'no-smoking' types van coach Bouwer ontketende temposlag verspeeld.

'Wij rennen wat af in die Deense competitie. We zijn niet meer stuk te krijgen', was de verklaring van morele winnaars als Nicole Heuwekemeijer en Natasja Burgers. 'Die Joegoslavische meisjes roken allemaal', verklapte Ana Razdorov, de Nederlandse met Servische wortels, een deel van het raadsel.

'En ze zijn te dik', was de vaststelling van Elly-An de Boer. Ze kent leeftijdgenoten van het Joegoslavische team van het WK junioren in China. 'Op hun kamers werden vreselijk veel zoetigheid en zoutjes verorberd. Dat mogen wij niet hebben, zei ik dan. Wij wel, beweerden zij. Gingen ze chocola voor mij kopen. Lief, hé.'

Het Euro2000-duel in Podgorica speelde zich zaterdagavond af in een Oost-Europese walm van rook. Het rookverbod, groot geproclameerd op de gestucte muren, werd zelfs door ordebewakers overtreden. Agenten stonden in de sporthal genoeglijk hun sigaretje tot as te trekken.

De verstikkende nevel gaf de Nederlandse speelsters een droge mond, maar sloeg nog pittiger op de longen van de tegenstandsters. De stokkende adem bij de opponent bracht Nederland terug in een wedstrijd die na een klein kwartier trekjes vertoonde van het WK-debacle tegen Roemenië, de 16-26 nederlaag in de achtste finale in Gjovik eind vorig jaar.

De rol van de alles platwalsende tank contra de lichtgewichten, in Noorwegen voor de Roemeense Amariei, was in Podgorica voor Tanja Medved, een breedgeschouderde aanvalster van Valencia. Zij gaf acte de presence, waar gereputeerde landgenotes als Bulatovic, de reuzin uit Buducnost, en Leidnovic, topscoorster van de Duitse competitie, weigerden het nationale tricot aan te trekken.

Medved leidde, samen met het dikkertje Kolakovic, Joegoslavië naar een riante voorsprong van zes treffers. Die bleef heel lang bestaan en leek te leiden tot een verstoord uitzicht voor Nederland op de eindronde van het EK , in december in Roemenië.

De nationale ploeg stapelde vooral verdedigend fout op fout en er leek zelfs in de tweede helft met nadelige marges van vijf (26-21) en vier (27-23) geen uitzicht op een gunstige ontsnapping. Maar het sterke karakter, de uitstekende conditie en de nimmer stokkende doelpuntenproductie zetten Nederland over alle tegenslagen heen.

Een kleine nederlaag was vooraf het internationaal aanvaarde voornemen - elk team gaat in de knock-outs voor zulke resultaten - teneinde komende zaterdag in Nieuwegein de entree tot het jaarlijkse topfestijn te kunnen bewerkstelligen. Het werd uiteindelijk 'maar' een gelijkspel.

De Nederlandse voorsprong van 27-28, door topscoorster Heuwekemeijer op 1.22 van het eindsignaal, werd nog verspeeld. Dat kwam omdat de Zwitserse scheidsrechters Bürgi en Heutschi toch nog even hun voorkeur tentoonspreiden. Zij stuurden het tweetal Lamein en Ordelmans in de slotfase naar de kant.

Coach Bouwer bleef er rustig onder, maar dat was feitelijk voor het eerst in een wedstrijd, waarin hij zijn temperament te vaak de vrije loop liet. In de eerste helft kookte Bouwer voortdurend over en bracht hij zijn ploeg totaal van slag. Het incident met de uitgevallen Razdorov - de vedette raakte bij de slottraining geblesseerd - leek de bondscoach nog in de greep te hebben.

In de rust werd hij gekalmeerd door assistent Van Kester en volgde er echte coaching. Na de 28-28 kwam er weer stoom uit de oren. Toen de rol van de Joegoslavische teambegeleidster Svetlana Kitic ter sprake kwam, schamperde Bouwer over het decolleté, waarmee zij de wedstrijdsecretarissen en arbiters had proberen af te leiden.

'Kitic gooide ze bijna op de wedstrijdtafel. De klok raakte er zelfs door van slag. Die kwaliteiten heb ik nog niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden