Handbalsters verslaan Polen en bereiken WK-finale

In een wedstrijd met heel veel uitroeptekens die de klasse van Nederland onderstreepten, kende het team ook enkele zwakke momenten. Maar de 30-25-zege op Polen zei genoeg.

De Nederlandse speelsters vieren de overwinning Beeld reuters
De Nederlandse speelsters vieren de overwinningBeeld reuters

Wat twee weken geleden onvoorstelbaar werd geacht, hooguit een hersenspinsel van een handbal-dwaas, geschiedde vrijdagavond in de Jyske Boxen van Herning. De Nederlandse handbalvrouwen, tot voor kort onbekende grootheden in de marge van de nationale topsport, plaatsten zich, met zeker gemak, voor de finale van het WK.

De Nederlandse opmars, geboekstaafd met acht fraaie wedstrijden in veertien dagen, ging opnieuw ten koste van de Poolse ploeg. Een week geleden, in de slotwedstrijd van de poule van Naestved, werd het fysiek zwaar bemeten gezelschap met 31-20 vernederd. Nu bleef het verschil binnen de perken: 30-25.

Laag moyenne

Wat in de rust (15-8 in Nederlands voordeel) op een nieuwe pak rammel met de mattenklopper leek uit te draaien, bleef door taai Pools verzet uit. Na een maximale voorsprong van negen treffers (18-9) schakelde het team van bondscoach Henk Groener een tandje terug. Doelvrouw Tess Wester zag de muur voor haar afbrokkelen en zij, de onpasseerbare, moest zowaar doelpunten toestaan.

Van het vorstelijke percentage van 53, 9 van de 17 schoten gestopt, viel Wester terug naar een eindmoyenne van 38 procent, laag voor haar doen. Na rust stopte zij drie ballen van de veertien die ze op zich af kreeg. Ze werd vervangen door Van der Wal.

Polen, dat niet meer breidde maar knalde, kroop terug naar een maximaal verkleinde marge van drie (27-24). Dat verschil kregen ze echter pas in de 57ste minuut voor elkaar, en toen had Nederland al weer enige minuten de organisatie op orde. Nycke Groot was na een periode van rust teruggekeerd in het hart van het team.

Zij is de organisator, de verdediger, de blokkeerder en de schutter in één persoon verenigd. Het was niet voor niets dat coach Groener haar noemde in zijn nabeschouwing. Hij kreeg gelijk van de internationale jury. Die reikte Groot de prijs van beste speelster van de dag uit. Daar kon bijna niet aan worden getwijfeld, al kwam al weer Yvette Broch in de buurt van Groot.

Loius Abbingh in duel met de Poolse Kinga Achruk Beeld reuters
Loius Abbingh in duel met de Poolse Kinga AchrukBeeld reuters
Tess Wester Beeld afp
Tess WesterBeeld afp

Van de 1.85 lange Broch, een immer hoog reikende cirkelspeelster, werden twee zuivere doelpunten afgekeurd. Ze kwam toch nog aan vijf treffers uit zes pogingen. In de verdediging werkt ze, samen met de nog 1 centimeter langere Kelly Dulfer, als een spin die een soeverein web spant. Er lijkt in de wereld momenteel geen betere cirkelspeelster dan het voormalige fotomodel dat de catwalk voor de sportvloer heeft ingeruild.


Yvette Broch (L) en Nycke Groot vieren een goal Beeld afp
Yvette Broch (L) en Nycke Groot vieren een goalBeeld afp

Eerst de dekking

In die Nederlandse opstelling met vuurkracht, de kanonnen staan in een rij klaar, schoot Estavana Polman zes keer raak. Lois Abbingh reikte maar tot drie treffers, telkens uit een manmeersituatie. Toch lijkt zij haar zuiverheid een beetje kwijt.

Van de hoekspeelsters was Angela Malestein deze keer onder de maat. 'Ans', haar koosnaam, miste driemaal. De ergste ketser viel te noteren toen zij, in de eerste helft, vrijgekomen na een break de bal via de keeper slapjes tegen de lat liet spatten. In handbaltrainingen is dat goed voor tien push-ups, tot leedvermaak en voor straf.

Het waren allemaal komma's op een avond dat Nederland vele van zijn sterke punten demonstreerde en van uitroeptekens voorzag. De ploeg speelde haar vertrouwde spel van snelheid en dekking. Laura van der Heijden, een stille kracht in het team, legde voor internationaal gehoor 'het spelletje' in de omgekeerde volgorde uit. 'Eerst komt bij ons de dekking. Als die staat, dan spelen we snel, onze fastbreaks. Want wij hebben allemaal snelle speelsters.'

Er was niemand die haar tegensprak. Pas toen Nederland in de tweede helft wat buiten adem begon te geraken, kon Polen iets terugdoen. Dat was, met concentratieverlies, de analyse van de avond. Coach Groener: 'Dit is handbal. Als je maar iets verslapt, zelfs met negen doelpunten verschil, dan staan ze weer op je lip. Het verschil met de poulewedstrijd tegen Zweden, toen we vijf treffers voorsprong verspeelden, is dat we het weer in de greep kregen. Dat is groei.'

Danick Snelder viert een doelpunt Beeld ap
Danick Snelder viert een doelpuntBeeld ap

Groener werd van camera naar microfoon gesleept. De hele wereld wil begrijpen waarom een nietig land zich naar de WK-finale van de grote internationale topsport handbal heeft gekatapulteerd. Het is, naast kwaliteit, de volharding en inzet van de speelsters. Het voorbeeld daarvan zat naast hem bij de persconferentie: Nycke Groot. Zij is 27 en wil volgend jaar de Olympische Spelen van Rio meemaken.

Zondag speelt Groot de eerste grote finale uit haar leven, die van het WK. Ze frommelde toen ze sprak een gelakte nagel weg. De wijsvinger had een afwijkende kleur: goud.

Noorwegen in finale

Het Noorse handbalteam, regerend Olympisch kampioen, is de tegenstander. De Noorsen versloegen in de halve finale na verlenging Roemenië, met twee treffers verschil (35-33). Na zestig minuten was de stand in evenwicht: 27-27.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden