Handbalsters verbaal in topvorm

Bij het Nederlands handbalteam is sinds het aantreden vande Noorse hoofdcoach Kari Aagaard (gebroken) Engels de voertaal. Zaterdag, een uurtje na de dramatische nederlaag in de WK-kwalificatie tegen Tsjechië (16-23), gonsde het in de catacomben daarom van mission impossible....

In de vorm die Nederland zaterdag in de Sporthallen Zuid aan de dag legde, is de dappere taal van Feijen louter kretologie zonder werkelijkheidswaarde. De meiden met een missie, gelovige adepten van het zelfverzonnen Oranjeplan van het handbalverbond, staan in werkelijkheid voor een onmogelijke opgave.

Opgeven komt evenwel niet in het vocabulaire van de handbalsters voor. Dat heeft de grondlegger van het olympische kwalificatieplan, de in maart afgetreden bondscoach Bert Bouwer, er bij zijn handbalsters stevig ingeheid. `Als we dachten dat het een mission impossible zou zijn, dan hoeven we niet eens af te reizen naar Olomouc', zei Feijen.

De nieuwe bondscoach Kari Aagaard, een Noorse oud-international die lang en omstandig kan staren bij het beschouwen van een eenvoudige vraag, stond erop dat haar aanvoerster de teksten in potjes-Engels debiteerde. Het was als om te controleren of haar troepen niet verbaal zouden rebelleren na een mislukte middag in Amsterdam, met waarschijnlijk buitengewoon grote gevolgen voor de status van het Nederlandse vrouwenhandbal.

De praatjes na afloop, na een lang verblijf in de kleedkamers, stonden haaks op het gedrag in het veld. Het was alsof de terugkeer op de plek, waar in 1998 het Europees kampioenschap tot louter nederlagen leidde, de benen en armen verlamde.

Vijf jaar later kwamen op dezelfde geelblauwe tv-vloer de herinneringen aan zo'n oude wedstrijd weer naar boven. `Als wij van het begin voor staan, dan kan het zomaar omslaan. Ik heb dat liever niet. Dan raken we het helemaal kwijt. Dat gebeurde ons toen', was een schrikbeeld van Feijen uit de EK-openingswedstrijd tegen Oekraïne. Die ging op vrijdagavond 11 december '98 met 16-23 verloren. Het was dezelfde uitslag als tegen Tsjechië.

De stress had toen een speelster als Nicole Heuwekemeijer zozeer geveld dat zij met migraine in het hotel moest achterblijven. Zaterdag verkrampte de ploeg na een vlotte eerste helft (met een maximale voorsprong van vier treffers, 10-6) dermate dat in de tweede helft niemand meer bij machte was het team bij de hand te nemen.

Zelfs uitblinker Olga Assink, de Deense handbalster van het jaar, kon Nederland niet uit het zelf geschapen doolhof leiden. Het publiek was in voor Amsterdamse begrippen forse getalen (2500) opgekomen en vroeg zich in een allengs pijnlijker stilte af: wie was hier nu op een missie, wie wilde hier de wereld overtuigen?

Er werd niet eens geschoffeld, van zich afgebeten of opzichtig gehengeld naar arbitrale medewerking om van de strafworplijn de wedstrijd een andere richting te geven. Toen de ploeg op achterstand kwam, het ging van 10-6 naar 12-16, was elk geloof in een redelijk resultaat verloren. In de laatste vier minuten werd het van 16-20 zelfs nog 16-23.

Het was naast een mentaliteitsverhaal een kwestie van kwaliteit. De beste Nederlandse afstandsschutter, Natasja Burgers, strompelde wegens een achillespeesoperatie op krukken door de sporthal. Linkeropbouwer Nicole Heuwekemeijer is gestopt. Spelverdeler Martine Hekman zat als toeschouwer op de tribune en de vaak zo weergaloze linkshander Saskia Mulder waggelde over het veld. Zij kampt met de naweeën van een lange blessureperiode en kwam met een overgewicht van vele kilo's op de speelvloer. Mulder kon nauwelijks rennen en was een karikatuur van de topspeelster die zij ooit was.

Vervangers als Ana Razdorov - gebruind vanwege een weekje Lanzarote waarvoor zij een eerste stage liet schieten - en Elly-An de Boer lieten zien waarom Bert Bouwer hen in een eerder stadium terzijde had geschoven. Razdorov kon, naast drie strafworpen, uit acht pogingen geen velddoelpunt produceren. De cijfers van De Boer waren nog onheilspellender.

Bouwer stopte met zijn karwei Nederland naar de Olympische Spelen van Athene te brengen, omdat hij de speelsters in de korte stonde dat hij hen bij zich krijgt, niet meer `beter' kan maken. Aagaard zag, waarschijnlijk tot zaterdag, niet in dat er een kwaliteitsplafond is bij de ploeg die de wereldtop wilde bereiken.

Ze bleef als een koppige Vikingvrouw volhouden dat er voor de return kansen waren. Die vergooide ze bijna allemaal in de wedstrijd van zaterdag door lang en vruchteloos te zoeken naar de juiste formatie van de opbouwrij en de bezetting van de hoeken en daarbij zelfs de fout te maken de uitblinkende doelvrouw Jokelyn Tienstra te vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden