Handbalsters kunnen ver komen in City Cup

Van Riet uit Utrecht won de eerste thuiswedstrijd in de reeks om de Europese City Cup met liefst 32-18 van het Italiaanse Siracusa....

Van onze handbalmedewerker

NIEUWEGEIN

Van Riet? Een Europa Cup in Nederlandse handen? Ja, de truc is dat de nationale vrouwenploeg van bondscoach Bert Bouwer ook als clubteam handbalt, om zodoende extra wedstrijdervaring op te doen voor het komende EK in eigen land. Een slimmigheidje, dat in het Italiaanse Siracusa in elk geval niet meer ten volle gewaardeerd zal worden.

De overige Nederlandse deelnemers aan de diverse Europese toernooien presteerden meer volgens de reeds lang bestaande verhoudingen. De kampioenen E & O (mannen) en Swift Roermond (vrouwen) werden dit weekeinde tijdens dubbelontmoetingen al uit de toernooi gestoten, de overige vertegenwoordigers legden onvoldoende basis voor een kansrijk zicht op het bereiken van de tweede ronde. Niet eerder zagen de Nederlandse vooruitzichten op het bereiken van een tweede ronde er zo droef uit.

De verwachte walk-over van het oranjegekleurde Van Riet tegen de kleine Italiaansen bleef uit. De Nederlandse selectie loopt weliswaar ook niet over van typisch Hollandse lengtematen, maar gezien de voorsprong in talent en trainingsarbeid had Van Riet/Oranje toch beter kunnen starten.

Vlak voor rust leidde Nederland met slechts drie doelpunten verschil: 13-10. Geheel in de stijl van de opportunistische bondscoach Bert Bouwer werd driftig geëxperimenteerd met showelementen, maar het verwachte feest bleef uit. Enerzijds bleken de arbiters niet bereid af en toe een oogje dicht te knijpen (zo werden prachtige 'vliegertjes' bij herhaling afgekeurd wegens twijfelachtige voetfouten), anderzijds bleken de zeshonderd fans in de Nieuwegeinse sporthal Merwestein niet bereid als breekijzer op te treden. Aanvallend stelde de ploeg af en toe teleur met een matige balcontrole, verdedigend daarentegen toverde men verrassende elementen uit de hoed.

Soms werd Siracusa letterlijk op grote afstand gehouden met een zelden vertoonde offensieve en open dekking, dan weer trok Nederland zich terug rond de zes-meterlijn. De afwisseling stichtte verwarring, maar kon niet doorslaggevend worden genoemd voor de uiteindelijke overwinning. Het Nederlandse Van Riet is in de City Cup gewoon favoriet voor de titel en dat is even wennen!

De Nederlandse clubkampioenen kregen er dit weekeinde ongenadig van langs. E & O verloor in Slovenië met 32-16 en 43-25 van Lasko, Swift Roermond onderging in de Oekraïne een vergelijkbare afstraffing: 34-18 en 31-14. Voor de Europa Cup 2 verloren de vrouwen van SEW uit Nibbixwoud in Boedapest met 32-12. De mannen van Aalsmeer spelen 8 en 10 oktober eveneens om de Europa Cup 2 tegen het ongetwijfeld veel te sterke Minsk uit Wit-Rusland.

De City Cup bij de mannen hoeft in de tweede ronde ook geen Nederlandse vertegenwoordiger te verwelkomen; V & L verloor in Slovenië met 34-14 van Trebnje. Alleen Sittardia heeft een kans om door te stoten. Het eerste duel om de EHF Cup tegen Donetsk Oekraïne eindigde in Sittard bij 18-18. Het tweede duel zal deze week ook in Sittard worden afgewerkt, omdat de bezoekers, die vorige week per bus uit de Oekraïne vertrokken, hun thuisrecht voor 15 duizend dollar afkochten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden