Handbalsters bedwingen Noorwegen

Bondscoach Sjors Röttger voorspelde een stunt van zijn vrouwenteam op het wereldkampioenschap handbal in Rusland en maandag was het bijna zover....

Het was spannend in het IJspaleis van St.-Petersburg.Nederland speelde zeer sterk handbal. Snelle aanvalscombinatiesgaven de ploeg bij rust een voorsprong van 16-12. In de tweedehelft kwam het aangeslagen Noorwegen toch terug in de wedstrijden nam in de slotfase zelfs een voorsprong van 30-29. AanvoersterDiane Lamein maakte de dikverdiende gelijkmaker.

Nederland houdt door het gelijke spel nog alle zicht op eenplaats bij de beste acht op dit WK. Dat zou historisch zijn. Maarde A-status van NOC*NSF, die Oranje daarmee verdient, is zekerzo welkom. De ploeg lijkt de aansluiting met de wereldtop tehebben gevonden, maar extra geld en faciliteiten zijn nodig omzich tussen de toplanden te handhaven.

Het was een wedstrijd waarin bijna alles klopte. Vanaf hetbegin speelde het team van Röttger gretig en kordaat. Pearl vander Wissel en Joyce Hilster waren snel en trefzeker, NatasjaBurgers jaagde de ploeg aan en Lamein legde er drie strafworpenin. Bij rust leidde Nederland met 16-12 tegen de wereldkampioenvan 1999, tweevoudig Europees kampioen en bezitter van drieolympische medailles.

De Noren waren duidelijk van slag. In de tweede helft bleefOranje goed doorgaan en na drie kwartier stond het 24-20. Toensloop er vermoeidheid in de ploeg en kwamen toch de onnodigefoutjes. 'Het tempo lag zo hoog, het was echtkrachtenverslindend', zei Lamein.

De aanvoerster memoreerde de status van de Scandinaviërs;'Als je zo goed speelt tegen een topland met zulke topschutters,mogen we onszelf feliciteren met dit punt. Hoewel het in deslotfase wel met lood in de benen ging.'

De Noren scherpten de dekking aan en vochten zich terug inde wedstrijd. De ploeg, waarin topschutter Kristine Lunde elfkeer doel trof, moest wel. Verlies betekende een schandelijkverkeken kans op een plek bij de laatste acht.

Hoewel de niet geheel fitte Saskia Mulder messcherp bleefmikken vanaf de linkerhoek, de jonge Maura Visser keer op keerzonder ontzag door de Noorse defensie denderde, bleef de stuntuit.

In de enerverende slotminuut ging Noorwegen nog bijna met dewinst aan de haal, maar keepster Debbie Klijn keerde het schot.In de snelle uitbraak die volgde, slingerde Van der Wissel de balnaast.

'Geen land bouwt het spel zo snel vanaf het midden op alswij. Dat kost veel energie en het brak ons op', zei bondscoachRöttger. 'Maar we zijn eigenlijk hartstikke teleurgesteld endinsdag gaan we er weer vol in tegen Hongarije.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden