Nieuws

Handbalster Broch mag als niet-gevaccineerde weinig contact hebben met ploeggenoten en zegt af voor de Spelen

Tophandbalster Yvette Broch heeft zich teruggetrokken voor de Olympische Spelen. De 30-jarige cirkelloper heeft, zoals zij eerder bekendmaakte, de vaccinatie met het als veilig beschouwde Pfizer geweigerd en zegt nu af te zien van de Spelen in Tokio, omdat ze buiten de sportactiviteit in Japan volledig afgezonderd van het Nederlands team zou moeten leven.

Yvette Broch in actie tegen Duitsland op het EK handbal in Zweden in 2017. Beeld ANP
Yvette Broch in actie tegen Duitsland op het EK handbal in Zweden in 2017.Beeld ANP

In een interview met NRC verklaart Broch, dit jaar na een lange pauze teruggekeerd op het handbalveld, dat zij zich in Tokio als niet-gevaccineerde slechts bij wedstrijden, trainingen en besprekingen kan mengen met de andere speelsters en met de stafleden.

‘Het komt erop neer dat ik straks in Tokio niet in openbare ruimtes mag komen. Ik moet apart eten en apart slapen. (..) Volgens mij gaan ze van TeamNL de bondscoach adviseren om alleen gevaccineerde meiden mee te nemen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik naar Tokio wil als het zo moet’, aldus Broch.

Te zware conclusies

Zij zegt het idee te hebben gekregen van de teammanager (Maike Willems) en de teamarts (Diederik Oei) van het nationale handbalteam, dat in 2019 wereldkampioen werd en daarom als favoriet geldt. Willems en Oei zouden haar ‘globaal’ hebben uitgelegd wat ze kan verwachten. Sjors Röttger, de technisch directeur van de vrouwentak van het Nederlands Handbal Verbond (NHV), bestrijdt de opvatting van Broch. Ze zou moeite hebben met coronaregels als het mondkapje dragen. Zij zou ‘niet correcte’ conclusies hebben getrokken uit gesprekken en zijn gaan ‘interpreteren’. Niet-gevaccineerden worden volgens Röttger zeker niet uitgesloten.

Namens NOCNSF, het olympisch comité van Nederland, zegt technisch directeur Maurits Hendriks dat het vaccineren ‘een voorziening’ is om de veiligheid van de eigen sporters en vooral ook van de Japanse bevolking te bevorderen. Wie evenwel niet gevaccineerd is, loopt kans bij een ‘close contact’ besmet te raken. Dat kan, er is nog steeds geen definitief besluit, leiden tot de uitsluiting van een team. Hendriks zegt daar vrees voor te hebben. ‘Het zou verschrikkelijk zijn.’

99 procent gevaccineerd

De technisch directeur zegt dat Broch goed heeft geluisterd naar de extra maatregelen die zijn olympische afvaardiging gaat nemen voor minder dan 1 procent van de Nederlandse Tokio-ploeg: het percentage gevaccineerden zit ‘boven de 99 procent’, aldus Hendriks. Een maatregel is dat een niet-gevaccineerde sporter apart vervoer krijgt. ‘Busvervoer is een risico’, zegt Hendriks.

Zijn staf doet nog meer inspanningen. ‘Slapen met twee personen op een klein kamertje geeft een risico. Dan is het wijs zo iemand op een eenpersoonskamer te leggen. Dat is allemaal gedaan om risico uit te bannen.’

Hendriks die Broch graag persoonlijk had gesproken (‘een bijzondere sportvrouw’) bezweert dat de voorzieningen ‘geen straffen’ zijn. Er is ook geen regel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) die zulks voorschrijft. Het is een puur Nederlands initiatief. Maar het maakt de Spelen sociaal gezien minder leuk. Het zal streng blijven tot diep in de olympische zomer, erkent Hendriks.

Dat merkt Broch in NRC ook op. ‘Het speciale gevoel met het team, met andere landen, kijken naar elkaars wedstrijden daar draaide het in Rio (OS 2016, red.) om. En dat zal er in Tokio niet zijn’, aldus de handbalster van Metz die het gevoel heeft aan de kant te zijn geschoven, ‘omdat ik me weiger te laten vaccineren’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden