Handballers zetten Egypte in spannend duel glansrijk opzij

Nederland schreef gistermiddag de twaalfde editie van de Haarlemse Handbalweek op zijn naam. Het duel tegen Egypte, dat Oranje bij verlies naar de vierde plaats zou hebben gedirigeerd, leverde een volslagen onverwachte overwinning op....

Van onze handbalmedewerker

*Han Busio

HAARLEM

Egypte had de toernooi-winst een dag eerder kunnen veiligstellen, maar het duel tegen Israël werd verloren. Israël behield zijn kalmte, maar moest de 20-16 overwinning bekopen met ongekend blessureleed: een gebroken hand, een gebroken neus en een open wond in het gelaat.

Gistermiddag stond de Haarlemse Kennemer Sporthal nog bol van de herinneringen aan Egypte-Israël. Er werd gesproken over het brute Egyptische geweld, over het 'voorafje', waarin Egypte zich tijdens het spelen van de volksliederen demonstratief van de Israëlische vlag afwendden.

Pas bij de finale tussen Nederland en Egypte werd er weer aan echte sport gedaan. De eerste treffer voor Nederland (afkomstig van Beers) werd nog ontvangen als een prettige meevaller, maar gaandeweg werd duidelijk dat Oranje toch écht bezig was bijzonder goed te presteren.

De knappe overwinning werd bergroet als een Olympische medaille, ook de ogen van coach Leszek Krowicki schoten vol vreugdetranen, maar de Pool was de eerste die de prestatie relativeerde: 'We hebben aangetoond dat we op de goede weg zijn. In de voorbije dagen is echter ook duidelijk geworden dat de ploeg nog veel te wisselvallig presteert. De spelers zijn gemiddeld 23 jaar oud en dan is het logisch dat je niet altijd constant speelt. '

Krowicki geniet met zijn mannen bij lange na niet de aandacht die de vrouwen voor zich opeisen. Daar probeert bondscoach Bouwer met zeer jonge speelsters op full time basis terrein te winnen. Van het bedrag dat geïnvesteerd wordt, circa twee miljoen gulden de komende jaren, kan Krowicki voorlopig alleen nog meer dromen.

De mannen krijgen van de handbalbond alleen wat hand- en spandiensten, indien een plaatselijke organisatie bereid is de handen uit de mouwen te steken. In dat opzicht weet men in Haarlem overigens van wanten en is de Haarlemse Handbalweek een bijzonder betrouwbare partner gebleken.

De twaalfde editie kende buiten Egypte geen echte toplanden, maar dat was ook niet de meest dringende wens van trainer en spelers. Het jonge Nederlandse team heeft vooralsnog geen behoefte aan oorvijgen van pakweg Frankrijk, Spanje of Duitsland.

Dat Nederland moet buigen voor eredivisieploeg Aalsmeer, zoals in de aanloop van deze Handbalweek, is natuurlijk moeilijker te verteren, maar excuus geldt het feit dat er domweg niet voldoende goede handballers voor alle posities te vinden zijn.

Tegen Aalsmeer speelde Hölscher en Beers (die persoonlijk op een zeer geslaagd toernooi mogen terugzien) bij hun eigen club en beet Oranje zich stuk op zijn eigen arrogantie. Maar ook mét Hölscher en Beers in de gelederen valt er nog wel een en ander toe te voegen aan het bestaande personeel.

Een dringende wens van Krowicki is een steviger topsportklimaat in Nederland. De Pool wil geen tussenpaus zijn en ongeacht de duur van zijn verblijf een blijvende indruk achter laten. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar een handbalinternaat, waar jonge spelers dagelijks trainen, studeren, eten en slapen.

'Een permanent samenzijn van dit team is onhaalbaar gezien de sociaal-maatschappelijke verplichtingen die de meeste spelers hebben. Met de jeugd kan ik echter wel vooruit. Een vereiste is dan de medewerking van verenigingen. Als het Nederlands team verliest moeten verenigingstrainers zich dat persoonlijk aantrekken. Ik zou willen, dat de verenigingstrainers die verantwoordelijkheid ook echt zo voelen.

'Ook moet in mijn ogen de competitie-opzet veranderen. Zonder een sterke landelijke competitie krijg je geen sterk nationaal team. Het huidige systeem met de play-offs werkt in mijn ogen niet. Er zijn drie tot vier goede clubs in Nederland, die komen elkaar in de competitie, in de na-competitie èn in de play-offs tegen. Andere teams zijn pakweg na de maand maart klaar met handballen. Ik zou willen pleiten voor een structuur waarin de beste zes teams een eigen competitie spelen om de titel en waarin de onderste zes teams onderling proberen degradatie te ontlopen'.

Voor het prachtige slotakkoord gebruikt Krowicki zondag nauwelijks wisselspelers. De eerste voorkeur genoten keeper De Bakker, Nijdam,Nusser, Hölscher, Kersten, Beers en Portengen. Beers werd daarbij verdedigend telkens uitgewisseld voor Sanders. Het samenspel was snel en gedurfd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden