Handballers winnen ondanks alles

Als de handballers van het Nederlands team zich voor de eerste wedstrijd tijdens de Haarlemse Handbal Week tegen Roemenië in de catacombe opmaken voor de warming up is het voor het publiek nog maar de vraag welke spelers aanwezig zullen zijn....

Door de aanhoudende veranderingen is zoveel onduidelijkheid ontstaan dat vrijwel niemand meer weet wie nu wel of geen interesse heeft om voor het Nederlands mannenteam te spelen. In sporthal De Melkerij verschenen gisteren bij de met 29-22 gewonnen wedstrijd tegen Roemenië dus vaste krachten als bijvoorbeeld Jan de Bakker, Marco Beers, Harold Nusser, Jeroen Hülscher en Ren Pie niet binnen de lijnen.

Zij kunnen zich niet vinden in het feit dat het Nederlands Handbal Verbond (NHV) geen loonkostenderving en reiskosten uitkeert. Jeffrey Groeneveld was als enige Aalsmeerder wel van de partij. Net als de 'Duitsers' Patrick Kersten, Mark Schmetz, Rob de Pijper en de meeste spelers van Sittardia, inclusief Lambert Schuurs.

De 37-jarige Limburger evenaarde gisteravond het interlandrecord van Laura Robben. Hij speelde vier jaar geleden zijn laatste interland. Robben bleef na haar abrupte einde tijdens het EK vorig jaar op 303 interlands steken, precies een meer dan Schuurs verzamelde. De cirkelspeler kan vanavond tegen Egypte alleen recordhouder worden.

Schuurs zegt zelf geen moment aan dat record te hebben gedacht. 'Wie is Laura Robben?', grapte hij in de periode vlak nadat bekend werd dat hij zijn rentree zou maken. Wat hem bezielt om weer terug te keren, begrijpen weinigen. Schuurs: 'Het zit me dwars dat het Nederlands mannenhandbal in zo'n negatieve spiraal zit. Daar wil ik wat aan doen en het blijft een eer om voor Oranje te spelen.' De routinier heeft geen angst om af te gaan. 'Ik heb er goed over nagedacht en realiseer me dat ik niet (meer) de figuur in een team ben waar alles om draait.'

De condities waaronder de Nederlandse ploeg van bondscoach Ryszard Malag in Haarlem speelt, zijn verre van ideaal. Vanaf vrijdag, als de in Duitsland spelende internationals competitieverplichtingen hebben, moet Malag met een andere groep de wedstrijden afwerken.

Ryszard Malag was opgelucht over de prestatie van zijn team. 'Ik ben vooral blij met de overwinning en de manier waarop we hebben gespeeld voor eigen publiek. Verdedigend kan het nog een stuk beter', vond Malag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden