Handballers vergeleken met Polen spillepoten

Het Nederlands handbalteam sloot de dertiende Haarlemse Handbal Week af met een 29-23 verlies tegen Polen. In de eindstand bezet de winnaar van vorig jaar de derde plaats; een klinkend, maar tegelijkertijd wat geflatteerd resultaat gezien het gebrek aan tegenstand van Saudi-Arabië, België en vooral ook Oostenrijk, dat al zijn...

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

HAARLEM

Binnen de lijnen haalde trainer Leszek Krowicki het beste uit zijn zwaar uitgedunde selectie, buiten de lijnen maakte de Nederlandse bond een stuurloze indruk en iets verderop produceerde de Haarlemse organisatie wederom een perfect sfeerrijk toernooi.

In de loop van de handbalvijfdaagse werden enkele tactische kaarten geschud. Van der Zande faalde in de gewonnen opening tegen Saudi-Arabië, maar revancheerde zich later als verdedigende stand-in voor Patrick Kersten. De linkshandige Kersten groeide tijdens het toernooi, evenals de andere afstandschutters Beers en Sanders. Van Bundesliga-speler Nijdam was al langer bekend dat hij goed kan handballen.

Op sportief gebied week de Nederlandse prestatie echter nauwelijks af van die van twintig jaar geleden. Ook nu lijken de bovenbenen van de Nederlanders op de kuiten van de krachtpatsers en atleten uit Polen. Fysiek schiet Nederland tekort en dat zal het met de aangekondigde wekelijkse trainingen wel blijven doen.

Het Nederlands vrouwenteam, dat zich onder leiding van Bert Bouwer fulltime voorbereidt op het EK van volgend jaar in eigen land, heeft voor het eerst in de historie gekozen voor heel wat minder vrijblijvendheid. De eerste resultaten werden in Haarlem gepresenteerd in de vorm van een dubbele voorstelling tegen Frankrijk. Beide partijen gingen weliswaar verloren (23-22 en 23-21), maar heel duidelijk waarneembaar waren progressie en toenemend professionalisme.

Leszek Krowicki wilde na afloop van het toernooi liever niet meer spreken over de disciplinaire maatregelen die hij tegen de Aalsmeerders Pie en Hölscher had uitgevaardigd. Al helemaal niet wenste hij te speculeren over de vraag of Nederlandmet Hölscher en Pie in de gelederen wat meer kracht had behouden voor de ietwat teleurstellend verlopen finalepartij tegen Polen.

Wie wèl verder wensten te debatteren? Jeroen Hölscher, die per brief de bond verzocht om een wat meer planmatige aanpak, en V & L-trainer Wil Jacobs, die 'dit bestuur nu al jaren ziet falen' en overleg wil met de vier Limburgse eredivisieteams, teneinde in een overgangsperiode het gezichtsverlies wat draaglijker te maken. Jacobs pleitte onverbloemd voor een vervanging of onder curatele stelling van het bondsbestuur.

De vooral communicatieve missers van het verbond namen in de voorbije week hilarische vormen aan. Zo bleek de regel dat dertig-plussers voortaan geweigerd zouden worden (een regel die de 31-jarige Peter Portengen vlak voor dit toernooi de kop kostte) op misverstanden te berusten.

Het NHV trachtte gistermiddag enige lijn te brengen in de vele verwarrende berichten rond het mannenteam en gaf zelfs aan Leszek Krowicki voor nog eens twee jaar te willen inlijven. Men probeerde en passant voor te spiegelen, dat de mannen en de vrouwen wel degelijk als gelijken worden behandeld en als voorbeeld werd de evenredige verdeling van het bestaande budget van 250 duizend gulden aangehaald. Dat het totale budget voor de vrouwen circa twintigmaal hoger ligt dan dat van de mannen schuift de bond heel gemakkelijk op 'sponsors die hun eigen keuzen maken'.

Ook zette het NHV een verklaring op papier, die moest uitwijzen waarom de eerdere plannen met de mannen niet konden worden uitgevoerd: de voorgestelde contributieverhoging was door de verenigingen verworpen. 'Zo krijgen wij de zwarte piet dus terug', reageerde Aalsmeer-voorzitter Hölscher, 'maar er kan toch niet van verenigingen verwacht worden dat zij akkoord gaan met contributieverhogingen als de onderbouwing daarvan geheel ontbreekt. Ik kan mij goed voorstellen dat het NHV probeert de gemoederen te kalmeren en het gezichtsverlies te beperken, maar laten de argumenten wel een beetje steekhoudend en zuiver zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden