Handbal Verbond hoeft ambities niet op te geven

Negen euro op 30 juni en volgend jaar nog eens 6,25. Met die twee extra ‘eenmalige’ bijdragen – een seniorhandballer betaalt gewoonlijk al 31 euro contributie aan zijn sportbond – is het Nederlands Handbal Verbond (NHV) voorlopig gered van een financieel debacle.

Volgens waarnemend voorzitter Paul Hoes, die sinds een maand de plek bekleedt van de vertrokken Henk van Vliet, was zijn bond bij een nee van de algemene vergadering, maandagavond in Oosterbeek, ‘om zeep geholpen’. Later stelt Hoes zijn woorden bij. Het directe voortbestaan was niet in het geding. Het zou slechts gedaan zijn geweest met ‘de ambities van het NHV’.

Met een roadshow door technisch directeur Ton van Linder en algemeen directeur Ben Spaai werden de laatste weken de acht regionale afdelingen van het NHV gepaaid om ja te zeggen tegen de ambitieuze topsportplannen. Topsport zou het zeil op de boot van de breedtesport moeten vormen.

Alleen is de financiering van die top door de geringe breedte van het handbal in Nederland (57 duizend leden) een serieus probleem. Op de begrotingen van 2010 en 2011 waren gaten van een half miljoen en 376 mille voorzien. Dat dreigende deficit moest gevuld worden uit de portemonnee van de veelal recreatiesport bedrijvende leden.

Als de leden niet zouden bijspringen, dan zou de schade nog veel groter zijn, zo betoogde het verbond. Het is het verhaal van de co-financiering. Als het NHV voor zijn eigen ambities 60 eurocent investeert, doen subsidieverstrekkers als sportkoepel NOC*NSF en VWS (het rijk) er volgens Hoes 40 bij.

Uit de bijsluiter van het NHV: ‘Het niet beschikbaar hebben van 500 duizend euro maakt het gebruikmaken van subsidies onmogelijk. Geen co-financiering is gelijk aan geen ambitie tonen om zelf mee te doen. Dat leidt er dan ook toe dat we in totaal een miljoen euro minder hebben te besteden ten behoeve van de handbalsport.’

En dreigend er achter aan: ‘Van mini’s tot nationale ploegen.’

De vergadering van maandag was maar ten dele onder de indruk van de vlucht naar voren van het eigen bestuur. Limburg, Zuid-Holland en Brabant stemden tegen. Twente onthield zich van stemming. Noord-Holland Noord, Oost, Midden-Nederland en Noord bleken voor: 8 voor, 6 tegen, 2 onthoudingen. Hoes geeft toe ontsnapt te zijn. ‘Ik ben blij weer armslag te hebben.’

Het extra geld wordt ingezet voor de topsportportefeuille (1,9 miljoen op jaarbasis) en voor de breedtesport dat tegenwoordig een Leven Lang Sporten wordt genoemd. Daarvoor is 940 duizend euro beschikbaar.

Investeren is nodig in 2010 en 2011 om in 2012 goede resultaten te bereiken met de nationale vrouwenploeg, het boegbeeld van het verbond. In dat jaar wordt het EK in vijf plaatsen in Nederland gehouden. In datzelfde jaar zijn ook de Spelen, het evenement waarop de handbalsters de voorbije jaren telkens ontbraken.

Hoes beloofde dinsdag dat zijn team er zal staan in Londen. ‘We zijn er bij.’

Hij beloofde ook dat het voorziene tekort voor dat olympische jaar 2012, 363 duizend euro, niet weer op het bordje van de leden terecht zal komen. Hoes: ‘Linksom of rechtsom, wij zorgen dat dat geld er komt.’

Het verbond is ervan overtuigd dat aansprekende resultaten van de nationale ploegen meer sponsors zullen trekken. Ook het ledenbestand zal worden opgekrikt. Voor die stelling is nauwelijks bewijs, maar de directeuren Spaai en Van Linder spraken de voorbije weken vrijmoedig van een groei tot 75 duizend leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.