Hamilton leeft voort als unieke dopingzondaar

Het doel dat Tyler Hamilton als wielrenner altijd voor ogen had, was dat hij geschiedenis wilde schrijven in zijn sport....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Hamilton is de eerste renner in de historie die positief reageert bij een bloedcontrole. Tot nu toe liepen renners alleen bij urinecontroles tegen de lamp. Pas dit jaar beschikt de internationale wielerunie over een waterdichte test die ook bloeddoping kan aantonen.

In het bloed van Hamilton zouden lichaamsvreemde rode bloedcellen zijn gevonden, wat aan moet tonen dat hij zich met bloed van derden heeft laten transfuseren. Het monster werd genomen tijdens de Ronde van Spanje, die hij verliet met maagproblemen en waar hij een etappe won.

Hamilton ontkent voorlopig alle beschuldigingen. De Amerikaan, in dienst van het Zwitserse Phonak, beweert dat de vreemde schommelingen in zijn bloed het gevolg zijn van een operatie. Onduidelijk is echter welke medische ingreep hij onderging.

'Ik ben honderd procent onschuldig', zei de renner dinsdagavond op een persconferentie in Zürich. 'Ik word ervan beschuldigd bloed te hebben gebruikt van anderen. Iedereen die mij kent weet dat dat onmogelijk is.

'Ik kan je zeggen wat ik wel en niet in mijn lijf stop. Wielrennen is heel belangrijk voor me, maar nu ook weer niet zó belangrijk. Als ik ooit een bloedtransfusie zou moeten toepassen om harder te gaan fietsen, dan hang ik mijn fiets aan de haak.'

Eerder dit jaar werd bij Phonak Oscar Camenzind betrapt op het gebruik van Epo. De voormalige wereldkampioen werd door zijn werkgever op straat gezet.

Vandaag pas worden de resultaten van de contra-expertise van Hamilton bekend. 'Tyler heeft me gezegd: slaap gerust', reageerde Phonak-ploegleider Alvaro Pino onthutst. 'Hij is een intelligente gast die het risico van een bloedtransfusie niet zou nemen. Voorlopig is hij voor mij onschuldig.'

Na een teleurstellende Tour de France, waar hij als gevolg van rugproblemen moest opgeven, revancheerde Hamilton zich voor zijn teleurstellende seizoen in de olympische tijdrit die hij won. Daar werden bij een bloedcontrole dezelfde onregelmatigheden gevastgesteld als in de Vuelta. Het was opmerkelijk dat Hamilton de titel in Athene zonder terughoudendheid opdroeg aan zijn 'trainer', de Italiaanse arts Luigi Cecchini. Dankzij Cecchini was hij sterker dan ooit, beweerde hij, daarvoor was hij slechts 'een diesel' geweest.

Cecchini heeft in het wielerpeloton een bedenkelijke reputatie. Tegen hem liep een gerechtelijk onderzoek wegens het verstrekken van verboden middelen en sportieve fraude.

De Amerikaan, die dit jaar met rugproblemen uit de Tour stapte, begon in 2002 zijn samenwerking met Cecchini op aanraden van zijn toenmalige ploegleider Bjarne Riis. Riis werkte samen met Il Preparatore in 1996, toen hij de Tour won.

In datzelfde jaar stonden drie protégés (Richard, Sörensen en Sciandri) van de Italiaan op het podium bij de olympische wegrit. 'Hij zorgt voor mij, een beetje als een tweede vader', lichtte Hamilton de samenwerking toe.

Vorig jaar deed de 33-jarige Amerikaan de wereld nog versteld staan door met een breuk in het sleutelbeen de Tour uit te rijden en een vierde plaats in het algemeen klassement veilig te stellen.

Dit jaar raakte Hamilton in Frankrijk in opspraak door uitspraken van een voormalige ploegarts van US Postal, de ploeg waar Hamilton tot 2001 dienst deed als gangmaker van Lance Armstrong. Prentice Steffen vertelde dat hij was ontslagen door zijn Amerikaanse werkgever, nadat hij had geweigerd de renners te voorzien van verboden middelen.

Dat verzoek om stimulerende producten was volgens Steffen van Tyler Hamilton en Marty Jemison gekomen. 'Het ging om slechts twee renners, maar ik kreeg de indruk dat ze spraken namens het hele team. Op dat moment wist ik dat de mentaliteit in de ploeg compleet veranderd was.'

Ook die aantijgingen ontkende Hamilton. Gisteren zei hij te zullen vechten om zijn onschuld aan te tonen. 'Vechten, zoals jullie dat van mij gewend zijn', beloofde hij. 'Ik verzeker jullie dat die gouden medaille in mijn huiskamer blijft tot ik geen cent meer over heb om mezelf te verdedigen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden