Haase rekent in Ahoy af met de man in vorm

De gelijkenissen tussen Robin Haase en de Schot Andy Murray zijn treffend. Ze zijn even oud en even lang en hebben dezelfde, slungelige bouw....

Van onze verslaggeefster Noor Tonkens

Het resultaat is dat Haase met zijn 20 jaar de 94ste plek op de wereldranglijst bezet, terwijl Murray de huidige nummer 10 van de wereld is. Vooraf leek de Schot daarom nog te sterk voor Haase, maar de Hagenaar zorgde woensdagmiddag voor een verrassing op het ABN Amro World Tennis Tournament door Murray in twee sets naar huis te sturen.

Murray begon het jaar met een toernooizege in Doha. Hij verloor daarna in de eerste ronde van de Australian Open van Jo-Wifried Tsonga, de latere finalist. Naar eigen zeggen gaf die teleurstelling hem extra kracht, waardoor hij afgelopen zondag het sterk bezette toernooi van Marseille op zijn naam wist te schrijven.

Murray mag dan de man in vorm zijn, ook Haase heeft een aardige reeks achter de rug. Hij bereikte begin dit jaar de kwartfinale in Chennai en bracht het bij zijn debuut op de Australian Open tot de tweede ronde. Die resultaten behaalde hij met zeges op onder anderen de toptwintigspelers Baghdatis en Ljubicic.

Toen hij na de loting in Rotterdam zei dat hij wel kansen zag tegen Murray, werd dat voor Haagse bluf aangezien. Maar Haase kreeg gelijk. De Nederlander domineerde vanaf het begin de mooie, lange slagenwisselingen. In die lange rally’s nam hij vaak het initiatief, want daar, wist hij, lagen zijn kansen.

‘Andy is een rare speler, een jongen die weinig zelf doet. Hij kiest bijna nooit de aanval, dus ik wist dat ik het zelf moest doen door op de juiste momenten te versnellen. En dat lukte.’

In de eerste game kreeg Haase wel meteen twee breakpoints tegen, maar de Hagenaar hield stand. Daarna ging het gelijk op, al liet Haase zes breakpoints liggen.

Maar waar Haase onbevangen op de baan stond, leek de Schot steeds meer te verstijven. Hij begon zich zichtbaar te ergeren en klaagde bij een 3-3-stand zelfs bij de umpire over het luidruchtige Ahoy-publiek. Op 6-5 sleepte Haase na drie breakpoints de set binnen.

In de tweede set was het tennis van beide spelers bij vlagen schitterend. Murray speelde zeker niet slecht, maar wekte de indruk dat het hem allemaal niet zo veel interesseerde.

Op 4-3 brak Haase de service van de Schot en daarna kon hij rustig voor de winst serveren. ‘Soms heb je het gevoel dat je niet kunt verliezen’, zei Haase na afloop. Hij had ontspannen op de baan gestaan en op 5-4 in de tweede set bekroop hem het gevoel dat de winst voor het oprapen lag.

Murray nam zijn uitschakeling min of meer voor kennisgeving aan. Het leek de jonge Schot weinig te deren dat hij verloor. ‘Ik ben de nummer 10 van de wereld, niet gek voor iemand van 20.’

Zijn zelfvertrouwen zou niet lijden onder het verlies tegen Haase, verzekerde Murray. Hij is het jaar goed begonnen en zei liever in Rotterdam in de eerste ronde te verliezen dan op een Grand Slamtoernooi. Hij had niet goed gespeeld, dat wilde hij wel toegeven, maar hij voegde eraan toe dat de baan en de ballen in Rotterdam aanzienlijk trager zijn dan in Marseille waar hij afgelopen zondag Mario Ancic in de finale versloeg.

Robin Haase was zielsgelukkig. Hij sprong in Ahoy na het winnende punt letterlijk een gat in de lucht.

‘Ik heb vorig jaar een paar goede overwinningen geboekt en ben ook dit jaar goed begonnen. Het is heel fijn om dan ook in eigen land een topspeler te verslaan.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden