Update

Gymnastiekbond moet inbinden in zaak-Louter

Vertegenwoordigers van gymnastiekbond KNGU mogen zich niet meer negatief uitlaten over turncoach Frank Louter. De rechter in Zutphen oordeelde dit dinsdag nadat de voormalig bondscoach van de Nederlandse turnsters een kort geding had aangespannen. De bond moet bovendien op de website en in het eigen magazine rectificeren.

Frank Louter. Beeld anp
Frank Louter.Beeld anp

KNGU plaatste de rectificatie dinsdag al op de website, maar overweegt desondanks in beroep te gaan tegen de uitspraak. Louter was naar de rechter gestapt omdat hij vond dat bond en met name voorzitter Jos Geukers hem in diskrediet hadden gebracht. Dat gebeurde na een verhaal in het blad Helden waarin oud-pupillen van de coach van Pro Patria, onder wie Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes, een negatief beeld van Louter hadden geschetst.

De bond ging daarin mee, stelde een eigen onderzoek in en nam daarop Louter enige tijd zijn licentie af. Ook liet voorzitter Geukers zich meerdere malen negatief uit over de coach en bood hij de betrokken turnsters excuses aan voor wat er begin deze eeuw was gebeurd. In Helden hadden de oud-topsporters hun vroegere coach beschuldigd van fysieke en psychische mishandeling.

De rechter verbood de KNGU om zich nog op onjuiste, suggestieve en/of negatieve wijze uit te laten over Louter op straffe van een dwangsom van 5000 euro per overtreding. In de rectificatie stelt de rechter dat de door de KNGU gedane uitlatingen en beschuldigingen onrechtmatig zijn. 'Ten onrechte suggereerde de KNGU dat Frank Louter zich schuldig zou hebben gemaakt aan hetgeen hem in voornoemde artikelen in 'Helden' was verweten. De KNGU heeft deze suggestie niet met deugdelijk feitenmateriaal kunnen staven', aldus de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden