Guus: wordt het Rusland, Chelsea of toch koning van Spanje?

Zaterdagavond werd Guus Hiddink in Langs de Lijn geïnterviewd door Rob Fleur, die grote faam geniet als 'nieuwsjager'. De grootste primeur die momenteel boven de markt hangt in het voetbal betreft de vraag waar Guus Hiddink na dit seizoen zijn loopbaan zal voortzetten....

Bert Wagendorp

Maar waar gaat Guus heen?

Het gesprek tussen Fleur en Hiddink duurde ruim vijf minuten. Fleurbegon eerst wat te emmeren over de wedstrijd Ajax - PSV. Ik verwachtte dathij na een minuutje of drie met zo'n typisch Fleurvraagje zou komen, zo'nklein vals breekijzertje tussen de deur waarachter het grote nieuws zichverschuilt.

Dat gaat zo, bij Fleur: 'Guus, vind jij Moskou eigenlijk een mooiestad?' (Beetje achteloos, alsof de verbinding met Hilversum al isverbroken.) Antwoordt Guus met 'Ja' dan weet Fleur genoeg. Zegt hij 'nee'trouwens ook: Guus bondscoach van Rusland.

Of: 'Ik zeg Bobby Charlton! Guus, wat zeg jij dan?' Te nadrukkelijk'Wat bedoel je in godsnaam' en het staat vast dat Guus naar Man Unitedgaat.

Maar er gebeurde dus niets. Zelfs Fleur kreeg geen poot aan de grond.Het gesprek eindigde met een zekere Binder, die in 1960 trainer was vanPSV. In dat jaar was de uitslag van Ajax - PSV ook 0-0.

Even dacht ik dat Fleur Hiddink via een strikvraag trachtte te ontlokkendat hij bondscoach van Oostenrijk zou worden, maar nee.

'Bimbo Binder', zei Guus monter, alsof hij meedeed aan Twee voor Twaalf.Verslagen gaf Fleur terug aan de studio.

Een prachtige poging Hiddinks toekomst te ontsluieren, stond zaterdagin het AD. Eerste zin: 'De toekomst van Guus Hiddink is nog onzeker.'Geniaal. De tweede mocht er ook wezen: 'De kans is groot dat deze in hetbuitenland ligt, al is de naam van zijn nieuwe werkgever nog een grootmysterie.'

Waar vind je dat nog, in deze dorre tijden, dat een journalist eerstonbekommerd toegeeft van niks te weten, vervolgens vrolijk aan hetspeculeren slaat en daarna blijmoedig vaststelt dat Hiddink naar Chelseagaat? Ik hou zielsveel van de voetbaljournalistiek.

Alleen bepalen ze bij Chelsea natuurlijk niet of Guus Hiddink er volgendjaar de baas is. Dat bepaalt Guus namelijk zelf. Die Abramovitsj kan elketrainer op de aardbol naar Londen commanderen, maar Guus niet.

Guus Hiddink is namelijk de afgelopen jaren volkomen soeverein geworden.Hoe hij dat precies heeft gedaan weet niemand, maar het is zo. Niet declubs of de landen kiezen Guus, Guus kiest hen. Guus Hiddink gaatbinnenkort even met zijn vriendin rond de tafel zitten en dan jagen ze dekogel door de kerk. Ze pakken er even een atlasje bij en een paarstedengidsen, en dan bepalen ze hun keuze.

Eerst het land, dan de stad, dan de club. Die volgorde. Zijn Guus enzijn vriendin eruit, dan belt Guus even met zijn zaakwaarnemer om te zeggendat hij de club mag gaan feliciteren met het goede nieuws en dat hij RobFleur even moet bellen.

Ik kan me ook voorstellen dat zijn vriendin Guus een blinddoek voordoeten dat hij dan met een dartspijl op een wereldkaart gooit. In het getroffenland wordt Guus dan bondscoach.

Het universum van Guus Hiddink, wij gewone stervelingen kunnen ons ergeen voorstelling meer van maken. Zelfs Rinus Michels had de clubs enlanden niet voor het uitkiezen en Louis van Gaal moest op zeker momentzélf de geruchten de wereld in helpen dat Manchester United hem wilde, omnog een beetje in de running te blijven.

Guus niet. Guus werd vorige week met PSV weggevaagd door Olympique Lyon,maar het deerde hem niks. Hij is onaantastbaar geworden. Mocht hij daartrek in hebben, dan is-ie volgend jaar gewoon zelf de baas bij OL.

Mij verbaast het echt niet, als de Duitsers voor het WK Klinsmann aande kant zetten en Guus sméken of hij alsjeblieft Teamchef wil worden. Endat Guus dan akkoord gaat, mits hij Australië erbij mag blijven doen.

Maar misschien wordt Guus bij nader inzien toch liever koning van Spanjeof commissaris van de Koningin in Gelderland, en dan zullen we ons daarbijmoeten neerleggen.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden