Gullit weer voor even een te benijden trainer

De coach die naar eigen zeggen niet te benijden is zal gisteren niet hebben willen ruilen met zijn collega van AZ, Co Adriaanse....

Van onze verslaggever Charles Bromet

Want zijn elftal plaatste zich voor de kwartfinale van het bekertoernooi, de druk op zijn schouders is voor even verlicht en veel aandacht zal nu uitgaan naar collega Adriaanse. Hij zal moeten trachten zijn zwak gestarte elftal - vrijdag werd de competitie hervat met een gelijkspel tegen NEC (1-1) - in toom te houden. Anders zal de glans van de voortreffelijke eerste seizoenshelft snel vervagen.

AZ bracht zichzelf in het nauw doordat recidivist Barry van Galen zich liet gaan bij een hoekschop. Hij velde bewaker Östlund met een laffe vuistslag. Er waren 24 minuten gespeeld en er leek geen enkele aanleiding tot onderlinge animositeit in het veld.

Maar Van Galen moet zichzelf, niet voor het eerst, hebben vergeten. Grensrechter Meints constateerde zijn vuistslag en liet scheidsrechter Luinge geen andere keuze dan de spelverdeler van AZ naar de kleedkamer te sturen. Als dat Adriaanse al moet hebben verbijsterd, was er vervolgens de verwondering over Perez die zijn zelfbeheersing verloor.

Kort na de rode kaart van Van Galen sloeg hij Kuijt in het gezicht, een incident dat aan Luinge voorbijging. Maar vier minuten na het wegzenden van Van Galen kon Perez alsnog inrukken, nadat hij een kopbal van Ghaly, uit een hoekschop van Goor, met de hand probeerde te keren. Van een op voorhand beladen wedstrijd - maar dan uiteraard vanwege de benarde positie waarin Gullit zich bij Feyenoord bevindt - veranderde deze bekerconfrontatie in een tijdsbestek van vier minuten in een eenzijdig, obligaat en vervelend duel. En dat ondanks de redding van doelman Timmer op de strafschop van Kuijt.

Negen spelers van AZ waren te verbouwereerd om adequaat te reageren op de plotselinge mokerslag en Feyenoord sloeg toe, twee keer zelfs, binnen vijf minuten. Eerst kopte Kuijt, na 36 minuten, prachtig binnen na een snel genomen vrije trap van Hofs.

Hij speelde Basto vrij, die zijn basisplaats dankte aan een blessure van Bosschaart, waarna de linksback een goede voorzet afleverde op Kuijt. Amper vijf minuten daarna haalde Lazovic, die in de basis startte vanwege een liesblessure van Kalou, het lont uit de wedstrijd door van dichtbij binnen te tikken, nadat Timmer een inzet van Kuijt niet onder controle kreeg.

Het curieuze wedstrijdverloop in de eerste helft, dat het tweede bedrijf volstrekt overbodig maakte, zal de rust in de Kuip ten goede komen, aangezien het bekertoernooi de ploeg nog de meeste kans biedt op een prijs.

Feyenoord is tevens nog actief in de UEFA Cup - op 16 februari wacht de eerste confrontatie in de derde ronde van dat toernooi tegen Sporting Lissabon, de koploper van de Portugese competitie - maar weinigen zullen zelfs durven dromen van een nieuw Europees succes. Daarvoor is Feyenoord bezig aan een te pover seizoen met een elftal dat zekerheden en zelfvertrouwen mist.

Maar Gullit zal ongetwijfeld menen dat de winst tegen AZ wel eens tot een ommekeer zou kunnen leiden bij zijn wederom aangepaste formatie. Gisteren was Castelen, die De Graaf verving op de rechterflank, het derde nieuwe gezicht (naast Basto en Lazovic) in de basisploeg.

Er is echter nog weinig reden voor Gullit om aan te nemen dat het wonderlijke bekerduel tegen AZ nu nieuwe krachten zal aanboren in zijn selectie. Daarvoor staat de wedstrijd in Alkmaar te zeer op zich.

Bovendien was het opmerkelijk te zien, hoeveel kansen AZ nog wist te creëren, ondanks de nummerieke minderheid. De machtige volley van Landzaat, die zeven minuten voor tijd tegenscoorde voor AZ, was daar een bewijs van. Daarna scoorde Kuijt nog 3-1.

Zondag, in de uitwedstrijd tegen FC Twente, zal blijken wat de bekerwinst waard is geweest voor Feyenoord. En Adriaanse zal niet nalaten - zijn belonen-en-straffen-beleid indachtig - passende maatregelen te treffen voor de ontspoorde spelers in zijn selectie die Gullit de lucht verschaften die hij zo goed kon gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden