Gullit schendt belangrijke code: filmen doe je niet in de kleedkamer

Ruud Gullit schond met het twitteren van een filmpje vanuit de kleedkamer van Oranje een belangrijke code, schrijft tv-recensent Julien Althuisius. Maar dat Gullit het ook nog eens een 'fantastic game' noemt, dat gaat echt te ver. 'Het was natuurlijk helemaal geen fantastic game, het was een mediocre game, een hotsenknotsen-game, een game die ondanks een overwinning het WK in Rusland nog een stukje verder weg bracht dan vooraf.'

Julien Althuisius
Ruud Gullit. Beeld anp
Ruud Gullit.Beeld anp

Nog voordat Arjen Robben terug was van zijn eenzame ereronde over het veld van de Johan Cruijff Arena had assistent-bondscoach/loose cannon Ruud Gullit een filmpje gemaakt in de kleedkamer van Oranje en dat op zijn Instagram geplaatst. In het filmpje zien we een tafel vol sportdrankjes, broodjes en iets dat op een tree met aardbeienkwark lijkt. Bondscoach Dick Advocaat is op de rug gefilmd, hij zegt iets onverstaanbaars en iemand antwoord iets als 'nee nee, het is heel goed'. Timothy Fosu Mensah krijgt een high five, draait zijn hoofd en kijkt recht in de telefoon van Gullit. Je ziet hem denken: 'Oh, hij is aan het filmen.' Gullits camera zwenkt naar links en laat een rijtje spelers zien die geëngageerd de wedstrijd met elkaar bespreken. Oh nee, ze zitten op hun telefoon te kijken. Behalve keeper Jasper Cillessen, die lacht een beetje voor zich uit.

Dan draait Gullit de camera van zijn telefoon naar zichzelf toe. Hij balt zijn vuist, knijpt een beetje met zijn ogen en fluistert 'Victory today. 3-1 against Bulgary'. Dan draait Gullit zijn hoofd even opzij, alsof hij een aanloopje neemt om de volgende woorden extra kracht bij te zetten. 'Fantástic game.' De camera zwenkt terug naar de kleedkamer en de scène eindigt met een treffend beeld van spits Vincent Janssen in zijn hemd en op zijn sokken.

Gullit had nog niet op 'Delen' gedrukt of de meningen klotsen alweer tegen de plinten. Een belangrijke code was geschonden. Filmen doe je gewoon niet in de kleedkamer, ook (of: zeker) niet als je de assistent-bondscoach bent van Oranje. Aan tafel bij verslaggever Jeroen Stekelenburg kon Dick Advocaat niet geloven wat hij zojuist had gezien. Hij had net analisten Ron Jans en Pierre van Hooijdonk een veeg uit zijn aangekoekte pan gegeven en Gullit kon ook op een berisping rekenen. 'Eerlijkheidshalve vind ik het wel heel vreemd dat daar een filmpje van is. Dat vind ik heel vreemd, dat zal ik hem ook wel zeggen.'

Het was natuurlijk ook heel vreemd. Er wordt wel vaker in de kleedkamer gefilmd, maar meestal is dat als er iets te vieren valt, de spelers zich bewust zijn van de camera en ze even aan de buitenwereld willen laten zien hoe blij (en afgetraind) ze zijn. Gullit dacht zijn Instagram-volgers een uniek kijkje achter de schermen te geven. Ik ben de assistent-bondscoach, ik mag dit, ik kan dit, ik doe dit. Dat hij zelf eigenlijk wel wist dat het niet zo oké was, kon je merken aan zijn gefluister. Alsof hij in het Louvre stond en even wilde laten weten dat hij de Mona Lisa een 'fantastic painting' vond. Hoe raar moet het er ook hebben uitgezien voor de spelers? Je baas die daar staat, in z'n pak, de kleedkamer filmt en dan de camera op zichzelf richt, zijn vuist balt en... en wat zegt-ie daar nou? Fantastic? Hahaha, nee toch? Oh shit.

Want behalve de faux pas van het filmen in de kleedkamer was er vooral veel verontwaardiging over Gullits opmerking 'fantastic game' (die hij in de begeleidende tekst bij het filmpje nog even had geparafraseerd naar 'fantastic win'). Het was natuurlijk helemaal geen fantastic game, het was een mediocre game, een hotsenknotsen-game, een game die ondanks een overwinning het WK in Rusland nog een stukje verder weg bracht dan vooraf. Het deed een beetje denken aan een zekere Amerikaanse president die beweerde dat er nog nooit zoveel mensen naar een inauguratie waren gekomen, terwijl iedereen toch iets heel anders had kunnen zien.

In plaats van uit frustratie die hele tafel met alle kwark, broodjes en drankjes om te smijten, te roepen: 'Weg met die telefoons, het was allemaal weer veel te gezapig en als we godverdomme nog een kans willen maken op het WK dan moeten we veel en veel gretiger zijn en Vincent doe alsjeblieft dat hemd uit', vond Ruud Gullit zijn eigen branding belangrijker. Als Arjen Robben erbij was geweest had die er misschien wat van gezegd. Maar hij stond nog op het veld, voor de camera van de NOS en vertelde dat hij bij Oranje de beleving had gemist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden