Gullit heeft puzzel even compleet

Plots stond daar een klein menneke uit Arnhem centraal op het middenveld medespelers te dirigeren alsof hij dat al jaren gewend was bij Feyenoord....

Van onze verslaggever Charles Bromet

Net als vorige week tegen De Graafschap (2-7) scoorde Feyenoord gisteren tegen Willem II zeven keer (7-0). Opnieuw kwam die eclatante overwinning tot stand met bij vlagen uitstekend aanvalsspel. Het verleidde Gullit tot de uitspraak dat zijn ploeg wel degelijk voor spektakel kan zorgen.

Nu is daarover dit seizoen nooit enige twijfel geweest. Feyenoord heeft uitstekende spitsen - Lazovic is zelfs zo goed in vorm dat hij Kalou op dit moment buiten de basis houdt en Kuijt staat inmiddels op 19 doelpunten in de competitie - en een middenveld met potentie.

Maar dat middenveld wisselde zo vaak van samenstelling, en speelde ook lange tijd zo wisselvallig, dat een vrije val op de ranglijst niet kon uitblijven.

Een belangrijke oorzaak daarvan was, naast het defensieve onvermogen, het gebrekkige functioneren van de beoogde tandem op het middenveld, Ono-Bosschaart. Ono was óf geblesseerd (zoals gisteren opnieuw het geval was) óf oververmoeid. Hij mist dan ook de UEFA-Cupwedstrijd van woensdag tegen Sporting Lissabon.

Bosschaart - op dit moment reserve, omdat Basto als linksback de voorkeur krijgt - had als middenvelder een veel te lage handelingssnelheid. Hij scoort bijna nooit en mist het vernuft om spelers vrij voor de doelman te zetten.

De spitsen moesten daardoor vaak zelf hun kansen creëren, omdat aanvoer uit de middenlinie uitbleef. De enorme terugval van Castelen en de wisselvalligheid van Goor waren daar mede debet aan. Het gevolg: als Kuijt en Kalou een off-day hadden of niet in het spel werden betrokken, waande elke tegenstander zich kansrijk.

En zo begon het grote geschuif. Tijdens het trainingskamp op Gran Canaria in de winterstop experimenteerde Gullit met een 'ruit' op het middenveld, waarin Pardo en Kuijt de centrale pionnen waren. Dit beviel hem zo goed, dat hij de verwachting uitsprak dat Feyenoord zich op deze manier moest profileren.

Maar tijdens de eerste de beste wedstrijd na de hervatting - de 2-1 nederlaag tegen Vitesse - vormden Ghaly en Hofs ineens het centrale duo. Nu Ghaly geblesseerd is, heeft Gullit zijn afgeserveerde aanvoerder Paauwe weer centraal op het middenveld geposteerd. Het is een rol die hem veel beter past dan die van centrale verdediger, omdat het hem domweg aan defensieve kwaliteit ontbreekt.

Paauwe zal overigens plaats moeten maken als Ghaly weer fit is, omdat Gullit meent dat de Egyptenaar in die rol zelfs tot een van de beste spelers van Europa kan uitgroeien, zei hij gisteren.

Ook over Hofs, die in de winterstop werd overgenomen van Vitesse, was hij vol lof. De 21-jarige middenvelder was dan ook prominent aanwezig in deze eenzijdige confrontatie, waarin Willem II zich voor de zoveelste keer door een club uit de traditionele topdrie te kijk liet zetten.

Hofs scoorde uit een directe vrije trap (2-0), stifte de bal beheerst over Moens na een sublieme dieptepass van Gibbs (4-0) en schoof de bal in het doel na een razendsnelle demarrage van Castelen (6-0). Gibbs (kopbal uit een vrije trap van Goor), Kuijt (strafschop en intikker) en Basto (schuiver) maakten de andere treffers.

De overwinningen tegen De Graafschap en Willem II kwamen even eenvoudig tot stand als in de eerdere ontmoetingen met beide opponenten. Thuis won Feyenoord met 6-1 van De Graafschap, uit met 7-2. Na in de uitwedstrijd met 4-0 gewonnen te hebben van Willem II volgde dus de 7-0 zege.

Of de ploeg daadwerkelijk progressie heeft geboekt kan pas over een week worden geconstateerd. Eerst speelt Feyenoord tegen Sporting Lissabon. Zondag wacht de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht, dat eerder dit seizoen met 3-0 won in de Kuip. Een kopie van die uitslag lijkt nu plotseling zeer onwaarschijnlijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden