Gulheid zonder grenzen

WAT KUN je doen als Braziliaanse supporter om je team te steunen? Je hangt de vlag uit. Verft de stoeprand groengeel, lakt je nagels idem....

INEKE HOLTWIJK

Iedere dag levert de postbode zakken brieven af bij het Chateau de Grande Romaine, waar de selectie verblijft. Sinds het WK begon, kregen de voetballers er meer dan twintigduizend.

Er zit van alles bij inclusief naaktfoto's met telefoonnummer en adres van vrouwelijke supporters die vast rekenen op een tête-a-tête met een speler. De topscorer is Ronaldo die per week al gauw een paar duizend brieven per week ontvangt.

De Italiaanse vrouwen kozen hem als het stuk van het jaar, maar in Brazilië ligt de nummer negen vooral goed bij dertien min in schooluniform die hem gedichten, tekeningen met harten, bloemen en aanmoedigende kreten sturen.

Als bijna heilige krijgt Ronaldo ook veel hulpverzoeken. Een onderwijzeres stuurde een kopie van haar loonafschrift en een dramatisch verzoek om financiele hulp. Een andere briefschrijfster vertelde hoe haar man was ontslagen. Van de eenmalige werkloosheidsuitkering waren ze een eethuisje begonnen. Maar dat ging op de fles. Geld voor een autoverzekering was er niet. En de bestelwagen raakte total loss in een ongeluk. Hun eigen auto werd gestolen en hun bankrekening geplunderd. De envelop bevatte foto's en documenten opdat de speler zich ervan kon vergewissen dat het geen verzonnen leed betrof.

Andere hulpverzoeken gaan vergezeld van gas- of een supermarktrekening die niet betaald kan worden of een doktersrecept.

Het zijn brieven uit de trieste tropen van honderdduizenden werklozen zonder uitkeringen, alleenstaande moeders zonder inkomen, ziekenhuizen zonder medicijnen en dokters die voor armen niet te betalen zijn. Want dat is Brazilië.

Maar Brazilië is ook het land waar contacten helpen als instituties falen en het land van gulheid zonder grenzen. Romario betaalt wel eens een operatie of medicijnen voor iemand. Andere voetballers geven geld aan ziekenhuizen.

Dus schrijven Brazilianen die pech hadden in het leven aan hen die het geluk op hun weg troffen. Om te beginnen aan de president, met een paar honderd brieven per dag al jaren recordhouder. De eerste burgerpresident na de dictatuur kreeg ontving twee miljoen brieven.

Veel adhesiebetuigingen overigens. Burgemeesters, zangers, acteurs uit de telenovela en televisiepresentatoren vallen ook in de prijzen. De meesten hebben iemand in dienst om brieven te beantwoorden.

Ronaldo laat het doen door zijn secretaris. Die zegt: “Soms heb ik zin om te huilen, maar Ronaldo kan niet alle problemen in de wereld oplossen”.

Ineke Holtwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden