Grote meerderheid herkiest Bolhuis als voorzitter

Met de grootste overwinning uit zijn sportleven, 200-9, is André Bolhuis maandag aangebleven als voorzitter van NOC*NSF.

John Volkers
Andre Bolhuis, voorzitter NOC*NSF. Beeld anp
Andre Bolhuis, voorzitter NOC*NSF.Beeld anp

De voormalig hockeyinternational grapte er zelf over in zijn korte speech bij de hernieuwde aanvaarding van het ambt. 'Zo'n zege heb ik nog nooit behaald. 28-3 met de C1 van Soest was denk ik mijn grootste.'

De herverkiezing van Bolhuis tot 2019 kwam tot stand na een schriftelijke stemming. Die was aangevraagd door de dappere Theo Ploegmakers, voorzitter van de hippische sportbond. Hij werd aanvankelijk over het hoofd gezien door Ton Rombouts, vicevoorzitter van NOC*NSF die iets te vlot het applaus van de zaal voor de herverkiezing van Bolhuis opriep.

Geen tegenkandidaat

Door het ontbreken van een tegenkandidaat was een stemming onder de 76 sportbonden van Nederland niet nodig. Ploegmakers verklaarde dat het voor de zuiverheid van de verkiezing noodzakelijk was om schriftelijk te stemmen. Acclamatie was minder gewenst. De reglementen van NOC*NSF schrijven voor dat één lid, zelfs een collega-bestuurslid, een verkiezing kan eisen.

Bolhuis zei dat de wens van Ploegmakers en diens ruiters niet tegen hem gericht was. 'Nee, die schriftelijke stemming heeft me niet verrast. Hij zou het doen ter ondersteuning van mij', zo omschreef hij de actie van Ploegmakers.

Die was het met die versie niet eens. 'Ik doe zulke dingen uitsluitend namens mezelf. Ik zou, als ik in deze situatie zelf de voorzitter was geweest, buiten de zaal zijn gegaan. Voor de zuiverheid. Daar gaat het om.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kloof

In de aanloop van de jaarvergadering van de nationale sportkoepel, vertegenwoordiger van 4,7 miljoen leden, was er beraad geweest tussen Bolhuis en enkele bonden. De hockeyer werd onderhouden over zijn bestuursstijl. Hij beloofde beterschap.

Er zou ook sprake zijn van een kloof tussen het totale bestuur en de Nederlandse sportwereld. 'Er is te veel afstand. Men wil het bestuur van NOC vaker zien', aldus de 69-jarige Bolhuis.

De aanblijvende voorzitter gelooft zeker zijn vier jaren op Nationaal Sportcentrum Papendal uit te zitten. Hij vindt zichzelf helemaal niet oud, zo ventileerde hij na afloop. 'In Amerika beginnen ze met 73 nog aan zo'n bestuurlijke loopbaan.'

Enorme taak

Hij staat voor een enorme taak. Financieel zijn er de voorbije vier jaar, onder voorzitterschap van Bolhuis, enorme aderlatingen gedaan. De reserves zullen per 2016 zijn teruggevallen van 72,5- naar 23,4 miljoen. De bodem is bereikt, vindt iedereen. De bonden die Bolhuis steunen menen dat hij de financiële rotzooi zelf moet opruimen. Bolhuis: 'Bij tegenwind is besturen nog boeiender.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden