Grote inzetten vallen zelden op, de gokmarkt is gigantisch

Hoe is het mogelijk dat niemand bij Willem II iets vreemds heeft opgemerkt? En kun je op het veld zien dat een wedstrijd is gefixt?

Luis Suarez in duel met Ibrahim Kargbo, 16 januari 2015. Beeld anp
Luis Suarez in duel met Ibrahim Kargbo, 16 januari 2015.Beeld anp

1. Waarom hebben matchfixers uit Singapore hun mond opengedaan tegen de Volkskrant?

Veel fixers zijn er trots op dat het is gelukt belangrijke duels in het buitenland te beïnvloeden door smeergeld te betalen. Daar praten ze graag over, want in Singapore is gokken met voorkennis niet zo omstreden als in Nederland. Hun loslippigheid heeft hun al meermaals problemen opgeleverd, daarom zijn ze nu voorzichtiger. Ze stelden een voorwaarde: hun naam wordt niet vermeld.

2. Hoe kan het dat de matchfixing bij Willem II niet eerder is opgemerkt?

De Nederlandse autoriteiten gingen tot een paar jaar geleden nogal laks om met signalen van manipulatie. Tegenwoordig doen de politie en het Openbaar Ministerie meer om zelf aanknopingspunten te vinden. Probleem is wel dat het lastig is om bewijs te vergaren. Fixers betalen contant, betrokkenen hebben er geen belang bij te praten met de politie. Ze riskeren niet alleen een strafzaak of een schorsing, maar ook een conflict met criminelen.

3. Waarom is deze zaak niet opgevallen bij Sportradar, de digitale waakhond van de gokmarkt?

De gemanipuleerde wedstrijden van Willem II waren in 2009, toen het fraude-detectiesysteem minder geavanceerd was dan nu. De meeste aantoonbaar gefixte duels in een grote Duitse strafzaak uit die tijd zijn achteraf nogmaals door het waarschuwinggsysteem gehaald. Bij nog geen 10 procent was sprake van een verdacht gokpatroon.

Sportradar, dat in opdracht van de Europese voetbalbond inzetten op onder meer de eredivisie in de gaten houdt, is een commercieel bedrijf. Het geeft niet ten onrechte hoog op over de eigen kwaliteit, maar in de praktijk zijn er manieren om onder de radar te blijven.

Grote inzetten vallen niet per se op, de markt voor sportgokken is gigantisch. De jaarlijkse omzet is volgens Interpol zo'n 860 miljard euro. Op een gemiddelde eredivisiewedstrijd werd vorig jaar 15- tot 25 miljoen euro ingezet.

4. Kun je als ploeggenoot of toeschouwer zien dat een duel is gemanipuleerd?

Meestal niet, tenzij iemand een heel raar eigen doelpunt maakt. Dat roept vragen op, net zoals de scheidsrechter die vorige week in een helft vier strafschoppen toekende in een oefenduel van Heerenveen.

Veel matchfixers geven instructies dat niet te doen, het valt te veel op. Ze verliezen liever één weddenschap dan dat ze hun langetermijninvestering in gevaar brengen. In het algemeen is het zo dat fouten bij sport horen, je weet niet wat iemand expres doet.

Dat allerlei spelers van Willem II zeggen dat ze niets hebben gemerkt, is minder vreemd dan het lijkt. Allereerst was vrijwel niemand in Nederland zich in 2009 bewust van matchfixing. Nu zijn spelers wellicht alerter. Verder gaat het om kleine dingen, zoals een verdediger die een fractie te laat reageert op een dieptepass.

5. Is dit het topje van de ijsberg?

Volgens de KNVB zijn voetballers hier minder vatbaar voor omkoping dan collega's in het buitenland, omdat hun salaris op tijd wordt betaald en er een goede pensioenregeling is. Dat helpt, maar het zou naïef zijn om te denken dat er niets aan de hand is. Vrijwel alle Europese landen zijn al vaker getroffen door schandalen.

Het tijdschrift Voetbal International bericht al jaren over vermoedens van matchfixing. De Volkskrant meldde eerder dat Nederlandse clubs worden genoemd op vertrouwelijke lijsten van de UEFA met verdachte wedstrijden. In een grote Duitse strafzaak zijn vier eerstedivisieduels uit 2009 in beeld gekomen. Concreet zijn de beschuldigingen nooit geworden. Nu de KNVB matchfixing serieus neemt en justitie specialisten heeft aangesteld, kan daar weleens verandering in komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden