Grote achterstand in parenwedstrijd is goed te maken

De strijd om de nationale parentitel in de Meesterklasse spitste zich toe op een eindsprint tussen vijf paren. De beste papieren waren duidelijk voor Louk Verhees-Ricco van Prooijen, uit Team Oranje, met een voorsprong van drie tops....

Een spel uit het NK-paren in diagram 1 dat lang door het hoofd bleef spoken.

Zie diagram 1

West kwam tegen 2 uit met B; de leider won H en speelde de singleton schoppen uit de dummy. Deze was voor 10 in west die een tweede troefronde speelde. Zuid won h*A, troefde een schoppen, stak over naar V en troefde nog een schoppen. Met r*AHV negen slagen; maar was dat wel het juiste aantal?

Een agressieve manchepoging met 2 (singleton of renonce) leidde tot een vlijmscherpe 4 waartegen oost met klaveren uitkwam. West nam A en H mee en maakte ooit een schoppenslag: 4 precies gemaakt.

Zat 4 er altijd in? Stel dat er tegen 4 wordt uitgekomen met schoppen voor V in west die H vervolgt. De leider troeft in de dummy en speelt ruiten naar V in zuid om klaveren te spelen. West wint H en speelt weer schoppen, getroefd in noord. De leider speelt dan H, harten naar V, A en de laatste harten. West moet B98 bewaren en kan niet 10 en A vasthouden.

Als west in de zojuist beschreven variant aan slag is met H en – in plaats van schoppen - ruiten speelt, wint de leider A, gooit op H een klaveren af, troeft een klaveren in zuid met 6 en troeft een schoppen met 4 in noord. Nog een klaveren getroefd, met 9, schoppen uit zuid, getroefd met H in noord. Dat zijn drie introevers in de dummy, vier troeven in zuid en AHV voor +420 maar net geen 100 procent omdat de uiteindelijke kampioenen +570 noteerden in 2-gedoubleerd met een overslag! Saillant: twee oost-west paren mochten 1SA spelen en maken.

Parenbridge blijft verrassend. Zelfs in de hoogste nationale competitie, de Meesterklasse, is een ellenlange frequentiestaat als in diagram 2 geen unicum.

Zie diagram 2

Een conventionele 3. 3: drie of vijf kaarten in harten. 3 vroeg, 3: 2+3. Zuid koos voor 3SA (net als twee andere paren) waartegen oost met klaveren uitkwam; oost-west namen vijf klaverenslagen op en de leider redde een paar matchpoints door AV in de dummy te laten en de snit op H te nemen voor één down. De ruitenfit bleef hier ver buiten beeld. Eén noord-zuid paar bereikte het bescheiden 2 waartegen west in een desperate poging met H uitkwam: twaalf slagen; ook een keer 3. Het prima 5-contract werd drie keer bereikt. De top ging naar de twee paren in 4 en +680, de zaaltop, voor het paar met twee overslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden