REPORTAGE

Grootmeesters aan de Maas

Verandering van locatie doet goed. Zo boekte Anish Giri na vier partijen in Wijk aan Zee in Rotterdam zijn eerste zege. Magnus Carlsen bewees bijna achteloos hoe goed hij is.

Gert Ligterink
Wereldkampioen Magnus Carlsen (l) en Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, samen met de overige deelnemers aan Tata schaaktoernooi. Beeld anp
Wereldkampioen Magnus Carlsen (l) en Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, samen met de overige deelnemers aan Tata schaaktoernooi.Beeld anp

Geen kwaad woord over het podium van dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee, maar een schaakzaal met uitzicht op de Erasmusbrug is toch even wat anders. Het uitstapje van het Tata toernooi naar het door Rem Koolhaas ontworpen gebouw De Rotterdam werd door deelnemers en toeschouwers zo positief gewaardeerd dat sommigen voorstelden alle volgende ronden ook in Rotterdam te houden.

Het enthousiasme zou een aansporing kunnen zijn voor organisatoren om de mogelijkheid van een jaarlijks evenement in Rotterdam te onderzoeken. Nu Giri de toptien van de wereld heeft bereikt, is het klimaat gunstig en op de Nederlandse kalender is zeker ruimte voor een tweede toptoernooi.

De Rotterdamse liefhebbers konden niet klagen over wat ze te zien kregen. Vier winstpartijen zijn niet alledaags in een toernooi van de hoogste categorie. Giri boekte na vier remises zijn eerste volle punt en op een naburig bord liet Magnus Carlsen zich van zijn beste zijde zien in een subliem gespeelde positiepartij tegen de Armeniër Levon Aronian, de winnaar van het Tata toernooi in 2014.

Bedrieglijke eenvoud

Toen Carlsen na afloop zijn kunstwerk in de commentaarzaal demonstreerde, leek schaken weer eens een verbazingwekkend simpel spel. Gewoon de stukken op de goede velden neerzetten en de winst komt vanzelf. Natuulijk was die eenvoud bedriegelijk. In werkelijkheid had Carlsen zo subtiel gemanoeuvreerd dat het Aronian niet lukte een sluitende verdediging te organiseren.

Tevreden stelde de wereldkampioen vast dat zijn spel een stijgende lijn vertoont. 'Omdat dit zonder meer mijn beste prestatie tot nu toe was, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. De zwartpartijen in de eerste ronden zijn achter de rug en de trend van sommige concurrenten gaat achteruit. Fabiano Caruana begon geweldig, maar na vandaag staan we weer gelijk.'

Caruana verloor belangrijk terrein door ongeveer op dezelfde manier als Carlsen twee ronden tevoren met zwart te verliezen van Radoslaw Wojtaszek. De twee aanvoerders van de wereldranglijst lijken de Poolse secondant van Vishy Anand te hebben onderschat. Beiden waagden zich aan de wat verdachte Hollandse opening en kregen het lid op de neus. Carlsen ging vrij geruisloos ten onder, Caruana forceerde de zaken op het verkeerde moment.

null Beeld anp
Beeld anp

Zoenoffer van Giri

De gelukkigste man van de dag was Anish Giri. Hij versloeg Baadur Jobava, de vrolijke Georgiër die altijd bereid is zich met halsbrekende complicaties in te laten. Zo ging het ook ditmaal. Giri leek de zaken onder controle te hebben tot zijn koning door Jobava onder vuur werd genomen met een stukoffer. Met een zoenoffer wikkelde Giri af naar een stelling die in remise zou zijn geëindigd als Jobava niet een toren had weggeblunderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden