Groothuis opent NK tegen Smeekens

Sprinter Hein Otterspeer opent zaterdag tijdens de nationale titelstrijd op het kunstijs van Groningen zijn jacht op revanche met een wedstrijd op de 500 meter tegen Jesper Hospes. Hij is op de 1000 meter gekoppeld aan Sjoerd de Vries.

Stefan Groothuis. Beeld anp
Stefan Groothuis.Beeld anp

Otterspeer leidde vorig jaar na drie afstanden op de NK, maar moest de titel uiteindelijk aan Stefan Groothuis laten. Deze Nederlands kampioen rijdt de laatste rit op de 500 meter tegen Jan Smeekens. Groothuis neemt het op de 1000 meter op tegen Kjeld Nuis. De tweelingbroers Michel en Ronald Mulder treffen elkaar op de 500 meter, Nuis schaatst dan tegen Mark Tuitert. Op de 1000 meter neemt Tuitert het in de voorlaatste rit op tegen Pim Schipper.

Vrouwen
Bij de vrouwen start titelverdedigster Margot Boer op de 500 meter tegen Lotte van Beek. Op de 1000 meter rijdt ze tegen Anice Das. Ireen Wüst, die na een griepje fit genoeg is om in Groningen aan de start te verschijnen, opent op de 500 meter tegen Bo van der Werff. Op de dubbele afstand treft ze Van Beek. Annette Gerritsen en Laurine van Riessen sluiten de eerste 1000 meter af.

De eerste vier van het eindklassement bij de mannen en vrouwen kwalificeren zich voor de WK sprint, eind deze maand in Salt Lake City.

Groningen. NK sprint, loting eerste dag, belangrijkste ritten.
Mannen, 500 meter: 9e rit: Otterspeer - Hospes, 10e rit: Nuis - Tuitert, 11e rit: Ronald Mulder - Michel Mulder, 12e rit: Smeekens - Groothuis.
1000 meter: 9e rit: Michel Mulder - Ket, 10e rit: Otterspeer - De Vries, 11e rit: Tuitert - Schipper, 12e rit: Nuis - Groothuis.
Vrouwen, 500 meter: 4e rit: Van der Werff - Wüst, 8e rit: Das - Gerritsen, 9e rit: Kuipers - Oenema, 10e rit: Leenstra - Van Riessen, 11e rit: Van Beek - Boer.
1000 meter: 8e rit: Wüst - Van Beek, 9e rit: Bruintjes - Leenstra, 10e rit: Boer - Das, 11e rit: Gerritsen - Van Riessen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden