Groningen investeert fors in stadion

Het college van burgemeester en wethouders van Groningen wil 15,5 miljoen euro investeren in het nieuwe stadion van eredivisieclub FC Groningen, de Euroborg....

Van onze verslaggeefster Greta Riemersma

De afgelopen tijd was het onzeker geworden of het nieuwe stadion er zou komen, nadat FC Groningen eind vorig jaar het besluit nam zich alleen nog bezig te houden met zijn kernactiviteit: voetbal. De club gaf aan dat het financieel gezien onmogelijk was eigenaar van het stadion te worden en de exploitatiekosten op zich te nemen.

Daarmee zag de gemeente Groningen zich voor een probleem gesteld: de Euroborg wordt namelijk de spil van een nieuwe stadswijk in het zuidoosten van Groningen.Deze wijk, Europapark, wordt even groot als de binnenstad van Groningen. Er moeten daar in de nabije toekomst negenduizend mensen werken en zeshonderd woningen worden gebouwd. Bovendien komt er een nieuw station voor trein- en busverkeer.

Het college van burgemeester en wethouders wil nu Europapark stimuleren door de Euroborg mogelijk te maken. Daaraan kleven risico's, erkende burgemeester Wallage dinsdag tijdens een persconferentie. 'Maar het grootste risico is niks te doen. In een negatieve conjunctuur laten we zien dat er gebouwd kan worden in deze stad.'

De Euroborg bestaat uit een stadion dat plaats biedt aan 20 duizend toeschouwers; verder komen er kantoren, appartementen, een supermarkt, horeca, een casino, een bioscoop, een school en parkeerplaatsen. De bouwkosten bedragen 100 miljoen euro, waarvan het stadion 45 miljoen euro voor zijn rekening neemt.

Het is de bedoeling dat het geld voor het stadion komt van de gemeente (12,6 miljoen), de investeerders VSOM, Ballast Nedam, BAM/Wilma en HBG (9,7 miljoen), de verkoop van de grond (15,2 miljoen) en Europese subsidies (7,9 miljoen).

Daarnaast heeft FC Groningen extra geld nodig, onder meer voor de verhuizing en inrichting, wat het totale bedrag voor de gemeente op 15,5 miljoen euro brengt.

Eigenaar van de Euroborg wordt de NV Euroborg, waarin de gemeente Groningen en de vier investeerders participeren. FC Groningen huurt het stadion voor een miljoen euro per jaar, waarmee de gemeente de lasten van de lening van 15,5 miljoen euro kan voldoen. FC Groningen draagt jaarlijks 264 duizend euro bij aan onderhoudskosten, waarna voor de gemeente Groningen jaarlijks ongeveer eenzelfde bedrag overblijft.

De verantwoordelijke Groninger wethouders erkenden gisteren dat de gemeente 'zwaar' in het Euroborg-project komt te zitten. Maar van staatssteun wilde wethouder Willem Smink (Ruimtelijke Ordening) niet horen. 'We verstrekken de lening tegen een rentepercentage dat marktconform is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden