Groningen boos én trots op jonge Nijland

Met een haast verontschuldigend gebaar kwam Stef Nijland in de catacomben van de Euroborg op vader Hans afgelopen. `Sorry pa’, leek de 20-jarige voetballer van PSV te willen zeggen tegen de directeur van FC Groningen die niet anders kon én wilde dan zijn zoon feliciteren.

Van onze verslaggever Charles Bromet

Na een enerverende confrontatie tussen de nummers 4 en 6 van de eredivisie had Stef, die zaterdagavond pas vijf minuten voor tijd inviel voor Balazs Dzsudzsak, de enige treffer voorbereid van die andere invaller, Danko Lazovic. Het doelpunt viel in de derde minuut van de blessuretijd, waardoor PSV alsnog met de volle winst (0-1) kon terugkeren naar Eindhoven.

Lazovic spande de spier in zijn rechterbiceps aan en had weer eens heel wat mensen iets duidelijk te maken over zijn vermeende kracht. Nijland, een bescheiden, intelligente jongen met een voetbaltalent waar PSV de komende seizoenen nog veel plezier aan kan beleven, vierde het doelpunt juist ingetogen.

Houding
`Ik wist niet goed welke houding ik mezelf moest geven’, zei de bij Groningen opgeleidde Nijland. Vorig seizoen brak hij door in hetzelfde stadion waar hij zaterdag opnieuw een blijvende herinnering achterliet.

`Het is eigenlijk bizar dat het zo is gelopen, zeker als je bedenkt dat Groningen kort voor tijd ook nog had kunnen winnen’, constateerde Nijland.

Maar zijn vrienden op de tribune konden nu dus niet juichen voor de club die zij al een leven lang aanmoedigen. Inwendig zullen zij, geplaagd door tegenstrijdige gevoelens, wel hebben geapplaudisseerd voor hun niet langer in groen-wit voetballende kameraad.

Lastig
`Voor ons als club is het een verschrikkelijke ontknoping, maar voor Stef is dit fantastisch’, zei zijn vader. `Als ik het als vader bekijk, zeg ik: deze opsteker had hij nodig. Stef maakt een lastig jaar door bij PSV, waarin hij weinig speeltijd krijgt om wat te laten zien.

`Hij is een jonge speler en wordt daar misschien ongeduldig van, maar dat zal je nooit aan hem merken. Hij is heel nuchter en zal nooit mopperen naar de trainer. Zelf heb ik de wedstrijd heel wat relaxter beleefd dan de vorige keer in Eindhoven, toen wij ook al hadden moeten winnen’, bekeek pa Nijland het geheel door zijn eigen groen-witte clubbril.

Hart sneller kloppen
`Maar als Stef er dan inkomt, gaat je hart toch sneller kloppen. Ik vond het ook mooi dat de fans van Groningen voor hem klapten. Dat zegt wel iets over hoe zij hem dit gunden.’

Zelf zei de speler: `Ik weet dat als die kans komt, ik hem moet grijpen. Want met de spelers die ik voor me heb, is de kans op speeltijd dit seizoen gering.’

Het is opvallend dat de jonge aanvaller dit seizoen zijn voormalige speelgrond heeft uitgekozen om de achterblijvers te laten weten dat zij zich geen zorgen over hem moeten maken.

Eerder dit seizoen, toen Huub Stevens nog als trainer voor de spelersgroep van PSV stond, maakte Nijland kort voor tijd in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen op de valreep gelijk. Met een gevoelige stiftbal forceerde hij toen de late 2-2, nadat PSV een wedstrijd lang was overklast.

Zaterdag in de Euroborg ontstond een vermakelijke wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar steeds maar weer de kans boden te ontsnappen aan een achterstand, zo onzorgvuldig gingen zij om met de geboden mogelijkheden.

Speaker
Het duel begon overigens een half uur te laat vanwege een loszittende geluidsspeaker aan het dak van de tribune, waardoor de eerste zeven rijen van twee vakken moesten worden vrijgemaakt. Na de stadionbrand voorafgaand aan de confrontatie tegen Ajax van vorig seizoen wist de clubleiding dat het attent en preventief moest reageren om niet opnieuw ernstig in verlegenheid te worden gebracht.

Wat daarna volgde, was een warrige wedstrijd waarin beide doelmannen zich onderscheidden. Voor Luciano da Silva van FC Groningen was de avond speciaal, omdat hij het clubrecord brak van oud-keeper Roy Beukenkamp, die in 2003 ruim 500 minuten geen tegendoelpunt hoefde te incasseren.

Andreas Isaksson liet dit seizoen vooralsnog bepaald geen verpletterende indruk achter, maar zaterdag reageerde hij meerdere malen attent en hield hij zijn ploeg eigenlijk voor het eerst op de been. Vooral zijn redding op een inzet van Marcus Berg, kort voor tijd, was van cruciaal belang voor PSV dat het vizier heeft gericht op de tweede plaats.

Met de vierde overwinning in vijf wedstrijden onder Dwight Lodeweges blijft dat doel in zicht. Vorige week repareerde de ploeg een 2-0 achterstand tegen koploper AZ (2-2). Nu greep PSV in de slotfase van een van de lastigste uitwedstrijden van het seizoen de winst. Dat zei veel over het herwonnen zelfvertrouwen.

Wissels
`Vorige week pakte de wissel van Rodriquez, die de tweede goal van Koevermans voorbereidde, al goed uit. Nu was het geluk opnieuw aan onze zijde met deze beide wissels’, zei Lodeweges. `Het is extreem lullig voor de tegenstander, maar deze groep, die uit een enorm dal is gekomen, heeft er heel hard voor gewerkt.’

Collega Jans van Groningen: `Ik ben heel benieuwd hoe de familie Nijland hiermee omgaat. Zelf heb ik niet echt last van tegenstrijdige gevoelens, die zal Hans Nijland vooral hebben. Al vind ik Stef nu even een heel vervelende gozer. Aan de andere kant ben ik trots dat hij uit onze opleiding komt.’

De 0-1, die mede werd voorbereid door Stef Nijland (ANP) Beeld
De 0-1, die mede werd voorbereid door Stef Nijland (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden