Grillig beleid jaagt ambitieuze schaatsers de deur uit

Na vier rumoerige jaren verlaat miljardair Dirk Scheringa het langebaanschaatsen. Geld bleek niet voldoende voor aansprekende resultaten. Zijn talenten rijden liever elders....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Voor Scheringa moet dat voelen als een nederlaag. Hij heeft zich de afgelopen jaren in de schaatswereld opgesteld als een fervent aanhanger van het marktmechanisme. Bij zijn entree, in 2000, dacht hij sportief en publicitair succes veilig te kunnen stellen door vedetten als Ids Postma en Jan Bos aan zich te binden met ongewoon hoge salarissen.

Twee jaar geleden, nadat op de Spelen van Salt Lake City bleek dat die strategie geen vruchten afwierp, koos hij voor een ander economisch uitgangspunt. Hij bood een groep van veertien talenten en routiniers prestatielonen. Wie zich voorspoedig ontwikkelde kon uitstekend verdienen, wie faalde moest vertrekken.

De ironie wil dat juist het marktmechanisme Scheringa uit de schaatssport dwingt. Afgelopen maand hebben andere ploegen de grootste DSB-talenten benaderd. De schaatsers hapten toe. Maar niet vanwege het geld. Zij hebben gekozen voor een stimulerende, professionele werkomgeving.

Bij DSB is dat aspect verwaarloosd. Buiten de schaatswereld heeft het bedrijf dankzij de schaatssponsoring wellicht een solide reputatie opgebouwd; binnen de kring van trainers, sporters en begeleiders is het tegendeel waar. DSB wordt gezien als een opportunistische werkgever met steeds wisselende visies.

Als DSB had willen voldoen aan het dringende verzoek van de eigen talenten om routiniers aan te trekken, had het bedrijf dat ongetwijfeld gemerkt. Nederlandse vedetten willen niet meer voor Scheringa rijden. Het bedrijf staat in hun ogen garant voor onrust.

Vanaf zijn entree bij de langebaan weet de miljardair zich omringd door rumoer, ondanks zijn liefde voor schaatsen. Hij riep meteen controverse op toen hij de ploeg van Peter Mueller, met Gianni Romme en Erben Wennemars, wilde overnemen. Het mislukte, maar de toon was gezet.

Nooit maakte zijn ploeg een stabiele indruk. Trainer Leen Pfrommer raakte in conflict met Jan Bos en Marianne Timmer en werd voortijdig ontslagen. Sportief viel het succes tegen, al werden zilveren medailles gewonnen door Jan Bos (Olympische Spelen) en Ids Postma (WK allround).

Na de Spelen van Salt Lake City probeerde Scheringa een nieuwe start te maken. Met een sportdirecteur, ambitieuze coaches, jonge schaatsers en een duidelijke toekomstvisie leek dat te gaan lukken. Vooral in het eerste jaar vielen hoopgevende resultaten te noteren, zoals de progressie van sprinter Jacques de Koning.

De kleine successen camoufleerden de sluimerende problemen, voortkomend uit de relatief geringe ervaring van management en trainerstaf met het leiden van een grote schaatsploeg. Volgens schaatsers was vaak onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was. Zo liep het boeken van ijs geregeld mis.

Het gedwongen vertrek van Wieteke Cramer en Barbara de Loor, afgelopen weekeinde respectievelijk derde en zesde bij de WK, zaaide vorig jaar twijfel over de kennis en kunde van het management. Maar het uitblijven van aansprekende resultaten bij aanvang van dit seizoen zette de verhoudingen op scherp.

Sommige schaatsers vreesden voor hun toekomst. Ze plaatsten vraagtekens bij de schema's van hun coaches. Begin januari werd sprintcoach Otter zelfs zijn ploeg ontnomen, na openlijke kritiek van Jan Bos.

DSB is dan ook maar ten dele de dupe geworden van zijn eigen succes in het opleiden van jonge schaatsers, zoals sportdirecteur Gerbrands maandag opperde. Wat de ploeg de das om heeft gedaan is dat de schaatsers zich niet verzekerd wisten van hun sportieve toekomst. Op het laatst stond zelfs de positie van Jan Bos, tegen wie de jongeren huizenhoog opkijken, ter discussie.

In plaats van zich te schikken naar de grillen van Scheringa hebben de talenten hun toekomst in eigen handen genomen. Opdat zij wel zicht houden op gouden medailles.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden