Griekenland vonnist eigen atletiekhelden nu al

Het IOC moet zich vandaag nog over hun lot uitspreken, maar het Grieks Olympisch Comité zette Kostas Kenteris en Ekaterina Thanou zaterdag alvast voor 48 uur buiten de ploeg....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Het Grieks Olympisch Comité (HOC) vergaderde zaterdagmiddag vele uren over de kwestie, die Griekenland nu al dagen bezighoudt. De organisatoren, die vooraf de `beste', maar ook de `schoonste' Spelen aller tijden hadden beloofd, zijn ernstig in verlegenheid gebracht.

De zes leden van het HOC kwamen niet unaniem tot een beslissing. De uitslag van de stemming was 5 tegen 1. Voorzitter Lambis Nikolaou meldde na afloop dat de stemming `zeer verhit' was. Nikolaou stemde zelf vóór schorsing: `Ik vind dat ze nu al permanent geschorst dienen te worden.'

Kenteris en Thanou waren tot donderdag grote helden in het land. Op elke straathoek zijn nog steeds hun beeltenissen te zien. Maar hun welhaast goddelijke status is snel aan het afbrokkelen. Het land keerde zich de afgelopen dagen massaal tegen hen.

Als het IOC vandaag de argumenten van beide atleten accepteert, dan zijn Kenteris en Thanou in principe weer startgerechtigd. Of zij volgende week ook zullen lopen, is echter zeer de vraag. Beiden raakten donderdag licht gewond bij een motorongeluk.

Overigens wordt er maar weinig geloof gehecht aan dat ongeluk. Hoewel op televisie beelden te zien waren van Kenteris in een ziekenhuisbed, met een brace om zijn hals, geloven velen dat het ongeluk in scène is gezet. Thanou zou een hersenschudding hebben.

De complottheorie kreeg meer voeding dankzij een tv-interview van Manolis Kolibadis, de Griekse chef de mission. Volgens hem reageerde het tweetal als 'opgejaagd wild' op zijn mededeling dat een dopingcontrole zou plaatsvinden. 'Ze waren heel erg bang.'

Het duo is bezocht door Patrick Schamasch, medisch-directeur van het IOC. Hij kwam kijken of de twee atleten echt gewond waren en of uitstel van de hoorzitting, in eerste instantie vrijdag gepland, gewenst was.

Thanou en Kenteris verbleven donderdagavond bij hun coach Christos Tzekos in voorstad Glyfada op het balkon van diens woning, op het moment dat ze hoorden dat ze een dopingtest in het olympisch dorp hadden gemist.

Met een van Tzekos geleende motor reed het tweetal in razende vaart naar het atletendorp. `Ze waren erg gespannen', aldus Tzekos, `een ongeluk zit dan in een klein hoekje.'

Het tweetal moest van hun artsen tot zondag in het ziekenhuis blijven. Vandaag worden ze verwacht bij de hoorzitting van het IOC. In theorie kan olympisch kampioen 200 meter Kenteris worden vrijgesproken, maar die kans is klein. Het is niet de eerste keer dat hij controleurs ontwijkt.

Hij trainde, samen met Thanou, tot vorige week in de buurt van Chicago. Maar toen controleurs zich op hun adres meldden, bleek het tweetal gevlogen. Ze hadden een vlucht eerder genomen en maakten nog een tussenstop in Duitsland, om een arts in Essen te bezoeken. De aanmaning voor de dopingtest die ze donderdag in het olympisch dorp moesten afleggen, ging vergezeld van de tekst `laatste waarschuwing'.

En Kenteris is niet de enige Griek die verstoppertje met de officials speelt. In 2003 waren er veertien sporters die wegbleven van een dopingcontrole. Negen van hen waren Grieken. De Griekse atletiekbond kreeg al eens een waarschuwing, maar tot een straf kwam het niet.

Thanou en Kenteris, een laatbloeier die pas in 2000 grote wedstrijden ging winnen, zijn nooit betrapt op dopegebruik. Thanou (29) is de laatste zeven maanden volgens de IAAF tweemaal gecontroleerd, Kenteris (31) leverde de afgelopen tien maanden tweemaal een (negatieve) plas in. De kans is nu groot dat ze allebei voor twee jaar zullen worden geschorst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden